Izvor: RTS, 29.Jul.2023, 05:55

Како да олуја не уништи дрвореде у градовима и зашто је Кошутњак опасна шума

Суперћелијска олуја, која је обележила прошлу недељу, носила је кровове и ломила гране. Огроман број стабала изваљен је из корена и леже тако, чекајући да их неко склони. Штета још није коначно пописана, али је сигурно да ће санација трајати годинама. Професор пошумљавања >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Владан Иветић је у разговору за РТС дао савет шта да се учини како би приликом неке наредне временске непогоде штета на дрворедима у градовима, али и у шумама, била мања.
Професор Шумарског факултета Универзитета у Београду проф. Владан Иветић каже да је, према прелиминарним подацима, 2.000 хектара претрпело значајну штету у суперћелијским олујама.

Коначни подаци биће познати тек за неколико месеци, али је јасно да је Војводина претрпела највећу штету.
Последице ћемо сви осетити, а ово је ситуација на коју ћемо морати да се навикнемо, истиче професор Иветић.
Објашњава да ћемо због климатских промена имати учесталије и израженије временске непогоде, ветрове, екстремне температуре, а да је на нама да се адаптирамо на нове услове.
Диверзитет као решење Професор Иветић је, коментаришући штету на дрворедима у урбаним срединама, рекао да треба заменити дрвеће које је 20, 30 година старо и које је обављало корисне фунцкије, а које младо дрвеће не може да надомести.
Решење је, каже, у подизању мешовитих дрвореда у градовима и пошумљавању које ће омогућити већи диверзитет.
“И у градовима код оснивања дрвореда, да идемо на дрвореде од више врста, неке су на једне изазове отпорне, друге на друге“, рекао је Иветић.
"Кошутњак је опасна шума" Коментаришући случај Кошутњака и отпор становништва према санитарној сечи, Иветић је рекао да је реч о опасној шуми и да је право чудо да тамо нико није настрадао.
"Велики је отпор становништва ка било каквим интервенцијама, видимо то на планинама, где имамо једног становника на километру квадратном, а постоји значајни отпор. Очигледније је кад се секу саднице у Булевару, или Топчидерском парку. Кошутњак је врло опасна шума, ја сам пријатно изненађен што нико није настрадао. Управо због великог притиска друштва нема санитарне сече, мера које би допринеле констанстантном смењивању генерација“, рекао је Иветић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.