Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 18:08

Зеленски померио обележавање Божића

Украјина је померила датум обележавање Божића на 25. децембар како би се у додатно прекнула веза са Руском православном црквом, која га слави 7. јануара по јулијанском календару.
Украјина је померила датум обележавање Божића на 25. децембар како >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << би се додатно прекнула веза са Руском православном црквом, која га слави 7. јануара по јулијанском календару.

Закон који је потписао председник Володимир Зеленски наглашава продубљивање раскола између цркава у Кијеву и Москви.
"Немилосрдна и успешна борба за идентитет доприноси жељи сваког Украјинца да живи свој живот са својим традицијама и празницима“, наводи се у образложењу закона на сајту парламента.
Даљим изменама, Дан државности Украјине биће померен са 28. јула на 15. јул, а уместо 14. октобра Дан бранитеља Украјине и Дан Покрова Пресвете Богородице обележаваће се 1. октобра, преноси Kијев индепендент.
Независна (аутокефална) православна црква Украјине усвојила је у четвртак нови јулијански календар, а промена ступа на снагу 1. септембра. То значи да ће се датум верских прослава Божића померити са 7. јануара на 25. децембар.
Донедавно су и Православна црква Украјине и украјински гркокатолици користили само јулијански календар, који је користила и Руска православна црква.
Римокатолици користе грегоријански календар, док Цариградска васељенска патријаршија и већина других аутокефалних (независних) православних цркава користе ревидирани јулијански календар, који се тренутно поклапа са грегоријанским календаром.
Раније су Православна црква Украјине и украјински гркокатолици славили Божић само 7. јануара – истог дана као и Русија. Већина православних цркава и римокатолика слави Божић 25. децембра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.