Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 17:48

Војници прогласили генерала за председника Нигера – тврде да је устав суспендован, а влада распуштена

Официри војске Нигера прогласили су генерала Абдурамана Тијанија за новог шефа државе. Устав је суспендован, а влада распуштена, објавила је на државној телевизији група војника, након што су раније ове недеље блокирали председника Мухемеда Базума у његовој палати. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Припадник групе официра војске Нигера током обраћања на државној телевизији изјавио је да је Абдураман Тијани, шеф председничке гарде, нови председник државе, преноси Ројтерс.

"Председник Националног савета за заштиту отаџбине (ЦНСП) нови је шеф државе. Представља државу Нигер у међународним односима", рекао је официр, истакавши да је устав суспендован, влада распуштена, као и да ће ЦНСП вршити сву законодавну и извршну власт.
Абдураман Тијани је претходно критиковао недостатак "истинске сарадње" са војним владама у Малију и Буркини Фасо у борби против побуњеника, истичући да су се војници одлучили на пуч како би сачували националну безбедност.
Председничка гарда је раније ове недеље затворила Мухемеда Базума у председничкој палати, а затим објавила да је збачен због лошег вођења државе и погоршања опште безбедности.
У међувремену, огласио се на друштвеним мрежама и Мухамед Базум, поручивши да ће се сви грађани који воле демократију побринути за то да тешко стечена достигнућа буду сачувана.
"Тешко стечена достигнућа биће сачувана. Сви Нигерци који воле демократију и слободу побринуће се за то", написао је Базум.
Париз каже да је реч о "покушају" пуча Француски председник Емануел Макрон изјавио је да је спреман да "подржи санкције против починилаца опасног пуча у Нигеру", након што је његов министар спољних послова рекао да преузимање власти није дефинитивно.

"Овај државни удар је потпуно нелегитиман, изузетно опасан за Нигер, Нигерце и цео регион", рекао је Макрон.
Француски званичници истакли су да још није јасно ко је тренутно главни у Нигеру, упркос томе што се војни лидер појавио као вођа завереника.
"Када говорим о покушају државног удара, то је зато што не сматрамо да су ствари дефинитивне", навела је министарка спољних послова Кетрин Колона.
Француска је у Нигеру оформила главно базно место за дугогодишње операције против побуњених исламистичких милитаната у региону Сахела.
Афричке земље и земље Запада критиковале су догађаје у Нигеру, инсистирајући да се успостави и сачува уставни поредак у земљи.
Нигер се граничи са три земље у којима је у последње две недеље такође дошло до државног удара – Малијем, Буркином Фасом и Чадом.
Британска агенција подсећа да је, пре него што је дошло до побуне, Нигер сматран најстабилнијим и најчвршим савезником Запада у региону Африке, који има велики проблем са исламистичким терористима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.