Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 16:32

Морава - најопеванија српска река

Морава је најопеванија српска река. Нема весеља у Србији без песме о моравским врбацима, предвечерју или скелеџијама. У ствари, све су то песме о љубавима које је спојила или раздвојила река.
Ко зна колико се несрећних љубавника пожалило Морави, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << јер многе песма и није опевала. Али, они који су се нашли у стиховима, памтиће се до века и кад се уз њихове судбине жали или, у бољим случајевима, весели. Тако је, захваљујући љубави и Морава постала најопеванија српска река.

“Србија се љуљушка на 3 Мораве - Западна, Јужна и Велика. То су јој жиле куцавице. И није ни чудо, мислим, што ми Срби певамо толиком жестином и емоцијом о тим Моравама”, каже Мирослав Илић, естрадни уметник.
У песмама о Морави опеване су и оне цуре што су у њу загазиле, месечине, ноћи и скелеџије, па и њена водоплавна нарав. Али, и она има оног коме се подарила, моћни Дунав у који се улива код Дубравице.
Велика Морава је и спајала и раздвајала и писала историју. Овде, на њеном ушћу, на десној обали је некада био римски град Маргум, а на левој обали средњевековни српски град Кулич. И, свачега још има с оне стране Мораве
“Негде 60-их, 70-их година, а и пре, много пре тога је исто било, кад су сви наши момци, такорећи који нису имали толико среће у Дубравици, ишли су преко да се жене”, наводи Зоран Лазић Лаза, алас из Дубравице. А да ли су се усрећили... “Па, сад, како ко. То ти је живот. Жену, као и лубеницу, не можеш да одабереш, можеш само да је потрефиш”, закључује Лаза.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.