Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 16:17

Загађење, дивље депоније и сеча шума - чине Јужну Мораву једном од најугроженијих река у Србији

Јужна Морава некад је била дужа од Западне али су регулацијом, због поплава, њени меандри скраћени. Река извире у Северној Македонији на подручју Скопске Црне горе. Које су њене карактеристике и да ли је још "тужна"?
Извор је код Скопља, али у нашој >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << земљи Јужна Морава настаје овде - спајањем Биначке Мораве и Прешевске Моравице код Бујановца. То је брдско-планинска река, чија долина је композитна и на једном делу представља једно од ерозијом најугроженијих подручја у Србији.
"Први део, ту негде до завршетка Грделичке клисуре, карактерише релативно мањи водоток јер је сам почетак реке, али има бујичне карактеристике", истиче Јован Коцевски, скаут ренџер и старешина регате 2016. године.
Кроз историју, а и данас, карактерише је и велика експлоатација шљунка, као и зајезеривање. Дужина тока Јужне Мораве кроз нашу земљу је 246 километара, пролази кроз 16 градова и општина.
Река Нишава највећа је од више од 150 притока Јужне Мораве, код Дољевца се у њу улива и река Топлица. И то велико подручје Јужне Мораве означено је као еколошки значајно и по Закону о природи припада еколошкој мрежи и представља еколошки коридор. Тако је по Закону.
А слика из 2011. године и касније показује да је еколошки врло угрожено подручје. Иако је било појединачних и повремених акција чишћења, слично стање реке је и данас.
"Стање Јужне Мораве је катастрофално у појединим деловима. Значи, нешто ту у систему не ваља. То вам је као кад рецимо лоше паркирате ауто и добићете казну, кад не платите порез добићете казну. Значи, ту систем функционише, ту је добар систем. Овде очигледно, у том делу система државног апарата нешто не функционише, не знам шта”, истиче Србољуб Пешић, аутор документарног филма "Тужна Морава".
Пловећи реком пре 7 година, извиђачи из Врања скенирали су 32 критичне тачке које су лоцирали, обележили, и обавестили надлежне институције.
"По нашем праћењу даљем, само је 9 тих тачака до овог тренутка санирано. С тим што су неке саниране на крајње погрешан начин, тако да имамо тоталну сечу стабала са десне обале Јужне Мораве која у неком већем водотоку може комплетно изменити свој ток управо у том правцу", додаје Јован Коцевски, скаут ренџер и старешина регате 2016. године.
Слив Јужне Мораве припада водама и првог и другог реда.
За многе је најлепши део тока Јужне Мораве баш овде, на подручју Грделичке клисуре која спаја врањску и лесковачку котлину. Река Јужна Морава има важну улогу и у саобраћају она је природни ток за железницу и ауто-пут Београд-Скопље-Солун.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.