Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 15:57

Продужен притвор оцу дечака који је починио масовно убиство у "Рибникару"

Апелациони суд у Београду продужио је за још три месеца притвор В. К., оцу дечака који је 3. маја у Основој школи "Владислав Рибникар" убио деветоро деце и чувара те школе.
Притвор окривљеном по овом решењу може трајати до 30. октобра, објављено је на >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сајту Апелационог суда.
Приликом разматрања предлога Вишег јавног тужиоца у Београду да се В. К. продужи притвор, Апелациони суд је имао у виду чињеницу да да из списа предмета и свих до сада прикупљених доказа произлази постојање основане сумње да је окривљени извршио кривично дело тешка дела против опште сигурности.
"Имајући у виду све околности кривичног дела која се односе на постојање основане сумње да је окривљени у дужем временском периоду обучавао свог малолетног сина од тринаест година да рукује ватреним оружјем, муницијом и да вежба гађање мета из ватреног оружја, да му је ради обуке у руковању оружјем у више наврата и давао ватрено оружје и муницију на послугу и да истовремено у стану, у ком живи са малолетним сином, није савесно чувао ватрено оружје и муницију на начин да не дође у посед неовлашћеног лица, тј. његовог малолетног сина и не угрози безбедност људи и објеката", истиче се у саопштењу Апелационог суда.
Додају да је тим опште опасним радњама "изазвао опасност за живот и тело људи, услед чега је његов малолетни син у њиховом стану лако дошао у посед ватреног оружја и понео је га собом у основну школу коју је похађао, у којој је пуцањем из тог ватреног оружја, управо захваљујући претходној обуци у руковању и гађању из ватреног оружја, лишио живота девет лица и тешко телесно повредио седам лица, од чега је четрнаесторо деце узраста између једанаест и четрнаест година".
"Узимајући у обзир и околности да је у стану окривљеног пронађено више комада оружја и велика количина муниције, а посебно ценећи тежину последица овог кривичног дела и његову друштвену опасност то, по налажењу Апелационог суда, све наведене околности у својој међусобној повезаности, представљају особите околности које указују на то да ће окривљени у кратком временском периоду поновити кривично дело, уколико се нађе на слободи", наглашава се.
Поручују и да према В. К.  стоје и законски разлози за притвор, јер су начин извршења и тежина последица кривичног дела довели до узнемирења јавности која може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка будући да је опште позната чињеница да постоји огромно интересовање јавности за исход овог поступка, те да су сви домаћи и страни медији извештавали о истом.
"Апелациони суд је, такође, имао у виду и да истрага још увек није окончана, будући да је неопходно даље у току поступка прибавити налаз и мишљење вештака, те предузети евентуално друге радње за којима се укаже потреба током истраге ради расветљавања свих околности наведеног кривичног дела", закључује се у саопштењу.
В. К. је ухапшен 3. маја, истог дана када је његов син К.К. починио масовно убиство у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду. Саслушан је 5. маја и тада му је одређен притвор.
Притвор му је продужен 30. јуна, а Виши суд је тада донео и решење којим је одредио привремену меру забране продаје или стављања под хипотеку непокретности у Параћину, Нишу и Београду, а које су у власништву или сувласништву мајке дечака.
Виши суд у Београду усвојио је и предлог чланова породице убијених у масакру у Основној школи "Владислав Рибникар" и наложио Народној банци Србије да новац којим располаже В. К. пренесе у депозит јавног извршитеља, тј да му се привремено забрани да располаже новцем.
Дечак K.K. сведочио је 18. јула у поступку који против његовог оца води Више јавно тужилаштво у Београду.
Испитан је у својству сведока у поступку који се води против његовог оца у оквиру истраге коју води Више јавно тужилаштво у Београду због сумње да је извршио кривично дело Тешка дела против опште сигурности.
Очева адвокатица Ирина Боровић изјавила је након тога да је дечак у Вишем јавном тужилаштву у Београду изјавио да је оружје којим је починио злочин било обезбеђено и да му први контакт са ватреним оружјем није омогућио његов отац, како се спекулисало у медијима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.