Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 12:34

У току јавна расправа о изменама Закона о заштити лица са менталним сметњама

Након трагедија које су се догодиле у Србији почетком маја, када је у две пуцњаве - у основној школи у Београду и код Младеновца - убијено 19 особа, приступило се анализи закона и прописа који уређују област менталног здравља. У току је јавна расправа о предлогу закона >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << о заштити лица са менталним сметњама која ће трајати до 9. августа.
Један од закона чије измене се предлажу је и Закон о заштити лица са менталним сметњама. Јавна расправа о изменама закона је почела, а један од предлога је да деца млађа од 14 година, уколико изврше најтежа кривична дела, буду смештена у психијатријску установу затвореног типа, без одређеног рока трајања.
"Непосредни узрок и разлог за доношење овог закона је била ужасна несрећа која се десила у ОШ "Владислав Рибникар" и након тога се видело да у постојећим законским актима, у Закону о менталном здрављу из 2013. године, не постоји решено шта радити са децом која нису кривично одговорна", рекла је Даница Грујичић, министарка здравља.
Додала је да се можда и касни са доношењем тог закона и подсетила на случај када су малолетници запалили бескућника.
"Било је ту и различитих знакова злостављања и животиња и млађе деце. Нажалост, десио се овај изузетно трагични догађај и то је непосредни разлог, а очито да смо тако нешто требали вероватно да донесемо и раније", рекла је Грујичићева.
Напоменула је да није реч о рестриктивним мерама, већ о мерама лечења за особе које могу бити опасне и по себе и по друге.
Деца која изврше најтежа кривична дела ће, наводи предлагач закона, у психијатријској установи добити одговарајућу бригу и лечење.
Јавна расправа о закону отворена је до 9. августа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.