Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 05:53

Шта када елементарна непогода поквари планове за летовање – без ванредног стања нема повраћаја новца

Многи који су свој одмор планирали у Грчкој или Италији питају се колико је безбедно ићи због пожара који бесне у тим земљама. Ипак, ако је аранжман уплаћен, није лако отказати га и добити повраћај новца. Шта када елементарна непогода поквари планове за летовање >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << – каква су права путника?
Иако на северу Родоса нема пожара, Тања Сувајџић је приметила да су плаже, на којима је раније било и по неколико стотина људи, ових дана знатно празније.

"Није страшно, али ситуација уопште није да се долази зато што ветар јако дува, много су велике врућине, не могу да контролишу пожаре и нико не може да гарантује да се неће ширити на ову страну. Буду и искључења струје, и у току дана и увече, чак и воде ноћас. Није пријатан осећај, мрак је у граду", истиче Сувајџићева.
У оваквим ситацијама агенције не отказују путовања све док држава у којој дође до временских неприлика не прогласи ванредно стање.
"Уколико се прогласи ванредно стање, онда имамо обавезу да обавестимо путнике који ће путовати на ту дестинацију и да им понудимо неку алтернативу или да извшимо повраћај новца, али тада нас стављају у позицију да и ми можемо захтевати повраћај новца од хотелијера и свих оних даваоца услуга на тој дестинацији", објашњава директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Александар Сеничић.
Из Министарства туризма и омладине саветују да туристи сами не одустају од пута.
"Оно што ми саветујемо, након комуникације са агенцијом, је да уколико им агенција не пружи информацију, односно не каже им да је небезбедно, да се појаве на месту полазишта, јер у супротном то ће се верификовати као да су они отказали путовање, чиме се умањују њихова права за накнаду односно потраживање средстава", каже помоћница министра туризма Републике Србије Дуња Ђенић.
"Туризам је најрањивија индустрија" Андреј Тодоровић из туристичке агенције истиче да је оправдан одустанак од путовања у случају ванредних ситуација, отказивања у ваздушном саобраћају, пандемије, поплаве, природна катастрофа или евентуалног затварања хотела.
"Туризам је, могу поетично да кажем, најрањивија индустрија и све што се дешава око неке дестинације или у самој дестинацији може да утиче на нормално функционисање туризма и гостију који посећују ту одређену дестинацију", наглашава Тодоровић.
Уколико, ипак, одлучите да не пођете на пут, иако вас уверавају да је безбедно јер није уведена ванредна ситуација, и о томе агенцију обавестите пет дана пред полазак, треба да знате да вам новац неће бити враћен.
Десет одсто се враћа ако агенцију обавестите девет до шест дана пре путовања, а скоро цео износ само ако пут откажете 45 до 90 дана пред полазак.
У случају проглашења ванредног стања, агенција је дужна да врати укупни износ умањен само за административне трошкове који не смеју да износе више од пет одсто цене аранжмана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.