Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 12:36

Пола милиона стабала поломљено у Бачкој Паланци током невремена, људи из страха секу дрвеће

Још нема званичних процена штете од олујног невремена које је претходних дана харало Србијом, али је извесно да су губици огромни. У Војводини, осигуравајуће куће и локална комунална предузећа затрпани су захтевима за одштету. Бранислав Шушница, председник Општине >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Бачка Паланка, каже за РТС да тренутно има евидентираних више од 3.100 објеката који су претрпели штету.
На пописивању штете од невремена у општини Бачка Паланка, ангажована је цела општина и све људство из јавних предузећа. Постоје делови града који већ шест дана немају струју и воду. Бранислав Шушница је, гостујући у Дневнику РТС-а, изјавио да тренутно има евидентираних више од 3.100 објеката који су претрпели штету.

“Имате ту пријава од 20-30 црепова, до оних људи којима је нестао читав кров, односно буквално су им се и на неки начин куће срушиле. Ту смо да ми урадимо наш део посла и да доведемо услове живота до оног нормалног нивоа, како у водоснабдевању, тако и у електричној енергији. За више од 80 одсто становништва, пре свега Младенова и Челарева, где је била јако тешка ситуација у претходним данима, где још одређени број становника нема електричну енергију, водоснабдевање смо довели да је сви имају путем агрегата, тамо где није могуће било путем електромреже“, казао је Шушница.
Наводи да је прва процена стручњака из "Војводинашума" таква да је на 700 хектара шуме око Бачке Паланке уништено, поломљено, пола милиона стабала.
“Тек ћемо да видимо шта се даље очекује. Што се тиче самог стања у пољопривреди, грађани долазе у општинску управу Бачке Паланке и даље пријављују штету што ћемо ми пренети вишим нивоима власти да видимо на који начин можемо да помогнемо нашем грађанству. Да ли ће се некад пребројати број стабала који је поломљен у самом граду или у Челареву или у Младенову, вероватно никада“, наводи Шушница.
Каже да је међу људима велики страх.
“Људи испред своје куће сами сад обарају стабла. Толики је страх јер све што је могло да падне у претходне две олује то је срушено, што је највећи проблем то је срушено по електромрежи, по њиховим стамбеним објектима и, верујте ми, народ сада сам обара стабла, све из страха“, напомиње Шушница.
Сутра ће, каже, у Бачку Паланку доћи и министар Весић, када ће му бити презентовано колику је штету претрпела општина Бачка Паланка и да се види колико може да помогне Република.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.