Izvor: RTS, 24.Jul.2023, 19:42

Пописује се штета изазвана невременом, додатна мука наћи мајсторе

Широм Србије отклањају се последице великог невремена које је претходних дана, у више наврата погодило нашу земљу. Ванредна ситуација на снази је у Новом Саду, Сремској Митровици, Шиду, Руми, Иригу, Сечњу и делу општине Пожега. Општинске комисије обилазе погођене >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << крајеве и пописују штету.
У пожешком, ужичком и ариљском крају боре се да обезбеде кров над главом пре нових падавина. У селу Роге град величине помораџе читав цреп није оставио ни на једној кући. У свим срединама додатна мука је наћи и мајстора.
"Ово је други пут да поправљам и стављам цреп. Не вреди, не знам шта ћу више", рекао је Лазар Даничић из села Дрежника.
Милутин Грујчић из села Роге каже да су му оштећени цреп и аутомобил. Драган Кабаница из истог села пита се где да нађе ситни цреп и мајстора. 
"Мајсторе, ако неко има већа оштећења морати јурити ви, не може Општина. Не могу да гарантујем да ће Општина моћи сто посто да покрије ову штету, јер смо ми гледали, штета је отприлике дванаест-петнаест милиона", рекао је Ђорђе Никитовић, председник Општине Пожега.
На подручју Зајечара највише је настрадало село Велики Извор. Оштећене су куће, а опустошени пољопривредни усеви и пластеници.
Јордан Костадинов из Великог Извора каже да је све уништено: парадајз, паприка, краставац, плави парадајз, карфиол, купус, све.  
"Отишла је и стамбена зграда и помоћна и велики магацин и све је отишло, што се каже, у ваздух. Усеви су тотално уништени, 3,5 хектара воћњака, 4,5 хектара кукуруза, хектар жита, три хектара луцерке, значи све", рекао је Рајан Јовановић из Великог Извора. 
Град Зајечар формирао је две комисије, које ће на терену од сутра пописивати штету.
"Једна за процену штете на усевима, односно на пољопривреди, једна на објектима, па ћемо на основу тога направити један званичан закључак који ћемо упутити Влади Србије", рекао је др Владимир Виденовић, заменик градоначелника Зајечара.
Поједини грађани на подручју Војводине још немају струју, а самим тим ни воду. Нови Сад је ангажовао екипе комуналних предузећа да помогну електромонтерима на подизању бандера. У "Електродистрибуцији Србије" надају се да ће кварове отклонити до краја дана.
Горан Радовановић, руководилац Сектора одржавања у "Електродистрибуцији Србије", рекао је да је најтеже на подручју Бачке Паланке и ободима Новог Сада.
"Али се полако усредсређујемо на нисконапонску мрежу где има највише проблема, али и појединачних и на кућним прикључцима и изузетним ангажовањем људи већ улазимо у пети дан где су људи даноноћно ангажовани уз сву могућу технику коју поседујемо, све је на терену", каже Радовановић.
"Војводинашуме" процењују штету И "Војводинашумама" требаће више времена да процене штету. Највише оборених стабала је на подручју Бачке Паланке, Бегеча, Титела, Ковиља и Срема.
Роланд Кокаи, директор ЈП "Војводинашуме", каже да се може говорити о пола милиона порушених стабала.
"А да бих вам приказао шта то значи, око пола милиона стабала је порушено а наш годишњи план је 600.000 кубика. Од прошле среде, када нас је задесило невреме, успели смо да проценимо да је само у Бегечу девастирано и уноштено 800 хектара", рекоа је Кокаи.
Уништавање шумског фонда угрозило је и "екосистеме" и сада је први задатак да се терен што пре рашчити како би се засадиле младе саднице.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.