Izvor: RTS, 23.Jul.2023, 06:08

Када ће на телефоне грађана Србије стизати поруке упозорења на непогоде

Све учесталије временске непогоде захтевају ефикаснији систем реаговања. Колико смо спремни за реаговање у кризним ситуацијама? У Скупштини Србије у процедури је нова стратегија смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама, која би требало >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да усклади систем са европским системом.
Подаци су јасни: наша Земља се загрева, а људи све више трпе последице климатских промена, од топлотних таласа, шумских пожара, до разорних олуја и поплава, упозоравају и стручњаци Насе.

Све чешће временске непогоде захтевају све ефикасније реаговање. После великих пожара у Атини, у Грчкој је 2019. године, као део већ постојећег сервиса, успостављен број ЕУ за хитне случајеве 112.
"Надлежна институција за сервис 112 у Грчкој је генерални секретаријат Цивилне заштите. Они су у сваком тренутку спремни да пошаљу поруке на све мобилне телефоне који се налазе унутар подручја од интереса како би упозорили грађане на евентуалне непогоде", каже новинарка Грчког кутка Ивана Симић Апостолоу.
Истраживања показују да се у кризним ситуацијама грађани информишу углавном преко медија и друштвених мрежа и да нису довољно спремни да реагују у ванредним ситуацијама.
У новој националној Стратегији смањења ризика од катастрофа идентификовано је 12 ризика везаних за природне и техничко-технолошке опасности, као што су поплаве, суше, земљотреси, епидемије, еколошки, хемијски и нуклеарни акциденти.
Др Владимир Цветковић са Факултета безбедности каже да ће бити уведен јединствен информациони број 112 који ће као информационо-комуникациони систем да обједини поступање свих надлежних служби - полиције, ватрогасно-спасилачких јединица, службе хитне медицинске помоћи и других релевантних актера.
Како каже, на тај начин грађани ће у краћем временском периоду да добијају упозорења и упутства шта је потребно у конкретним случајевима да ураде.
У Србији се на број 112 за сада јавља полиција, као и на број 192. Закон о смањену ризика од катастрофа, предвиђа и звучно узбуњивање грађана. Међутим, велики број сирена у Србији је неисправан.
"Према садашњег закону, МУП је дужан да преко мобилних оператера издаје упозорења грађанима", каже Цветковић.
Идентификовано је и 150 проблема које је нужно решити у року од десет година. Научно-стручно друштво за управљање ризицима у ванредним ситуацијама је уз подршку МУП-а ове године организовало Прву националну безбедносну обуку реаговања у ванредним ситуацијама за младе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.