Izvor: RTS, 22.Jul.2023, 16:24

Додик о Гутересовом одговору: Он није надлежан да тумачи Дејтонски споразум

Председник Републике Српске Милорад Додик коментарисао је одговор генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереса на писмо српског члана Председништва Жељке Цвијановић, у којем је наведено да УН нису надлежне да тумаче Дејтонски споразум. Додик је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << рекао да је шеф УН својим одговором потврдио да Кристијан Шмит није именован за високог представника.
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес је на захтев српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић, да се институцијама БиХ достави одлука Савета безбедности о именовању високог представника у БиХ Кристијана Шмита, одговорио да УН нису потписнице Дејтонског споразума нити су УН чланице Већа за имплементацију мира (ПИК), јединог релевантног тела за именовање високог међународног представника у БиХ, преносе федерални медији.

Цвијановићева је тада рекла да је његов одговор само потврда да су УН инструментализоване јер су то, како је рекла, поновљене речи представника једне чланице Савета безбедности УН, које тај представник пласира у разговорима са представницима других држава кад их убеђује да треба санкционисати Републику Српску.
На одговор Гутереса сада одговара и Милорад Додик. Он каже да шеф УН није надлежан да тумачи Дејтонски споразум, али и да је својим одговором на писмо Цвијановићеве потврдио да Кристијан Шмит није именован за високог представника.
"Гутерес не може да тумачи Дејтонски споразум, он није надлежан. Ми смо само питали да каже је ли Шмит именован или није. И Шмит није именован. Види се да постоји опасна пропаганда против Српске, али то не значи да ми нисмо у праву", навео је Додик.
Додик истиче да Дејтонски споразум јасно наводи да Савет безбедности УН бира високог представника релевантном резолуцијом, као и да је тако било све до Шмита.
Додик је упитао зашто онда расправљају у Уједињеним нацијама о БиХ два пута годишње, ако нису надлежни.
"Ако је тачно оно што каже Гутерес, онда ћемо тражити обештећење. Разговараћемо са државама чланицама УН, јер испада да УН нису надлежне за високе представнике. Знамо шта је овде радио Педи Ешдаун. Онда је све бесправно и можемо тражити обештећење", рекао је Додик.
Истиче да Српска остаје на европском путу.
"Против смо чланства у НАТО-у, а БиХ ће се морати вратити на изворни Дејтон", закључио је Додик.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.