Izvor: RTS, 22.Jul.2023, 06:08

Путин: Варшава планира да окупира део Украјине; Немачка и НАТО спремни да подрже Пољску у одбрани источног крила

Рат у Украјини – 514. дан. Пољска премешта војнике на исток земље, јер се, како каже, борци приватне војне организације "Вагнер" налазе у Белорусији. Немачки министар одбране Борис Писторијус поручује да су Берлин и НАТО спремни да подрже Пољску у одбрани њеног источног >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << крила. Са друге стране, Владимир Путин тврди да Пољска планира да окупира део Украјине. Упозорава Варшаву да ће у случају агресије на Белорусију, Москва употребити "сва средства на располагању". Ердоган разговарао са Зеленским о продужетку Споразума о житу.
Пољски одбор за безбедност одлучио је да премести војне јединице на исток земље јер се, како кажу, борци приватне војне организације "Вагнер" налазе у Белорусији.
Немачки министар одбране Борис Писторијус рекао је у Прагу да су Берлин и НАТО спремни да подрже Пољску у одбрани њеног источног крила.
Руски председник Владимир Путин, са друге стране, тврди да Пољска планира да окупира део Украјине. Упозорава Варшаву да ће у случају агресије на Белорусију, Москва употребити "сва средства на располагању".
На југу Украјине настављени су руски ракетни удари. Председник Украјине Володимир Зеленски тврди да су руске ракете у Одеси уништиле 120.000 тона пољопривредних производа. Разговарао је са  председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом о продужетку Споразума о житу.
Русија, са друге стране, ради на новим рутама за извоз житарица, након што се Москва повукла из Црноморског уговора о извозу жита. 
Америчка ЦИА ће искористити побуну Вагнера као предност у борби против Путина, поручује шеф америчке обавештајне агенције Вилијам Бернс.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.