Izvor: RTS, 21.Jul.2023, 15:50

Скупштина: Обуставља се рад Анкетног одбора за испитивање масовних убистава

Након апела родитеља деце страдале у Основној школи "Владислав Рибникар", Народна скупштина Републике Србије одлучила је да обустави даље поступање и рад Анкетног одбора за утврђивање околности масовних убистава из маја ове године.
Народна скупштина >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Републике Србије саопштила је да је данас примила молбу породица настрадалих у трагедији која се догодила у Основној школи "Владислав Рибникар“ и њихових пуномоћника, којом се од Скупштине и народних посланика тражи да се обустави било какво поступање и рад Анкетнoг одбора, док се не оконча кривични поступак пред тужилаштвом и пред судом.
Уважавајући све разлоге наведене у овој молби, и у складу са ставовима посланичких група, Народна скупштина Републике Србије прихвата ову молбу и обуставља даље поступање и рад Анкетног одбора, наводи се у саопштењу.
Породице су у молби једногласно изразиле бојазан да би рад Анкетног одбора у овом тренутку могао да угрози даље неометано вођење тужилачке истраге и кривичног поступка.
Како чињенице и докази од значаја за поступак не би могли да изађу у јавност пре почетка суђења, апеловали су на Народну скупштину и све народне посланике да застану са било каквим поступањем и радњама Анкетног одбора док се не оконча кривични поступак пред тужилаштвом и судом.
У молби се посебно указује на веома осетљиву фазу у којој се овај поступак налази и могућност да докази у евентуалном будућем судском поступку буду угрожени.
У међувремену огласило се и Више јавно тужилаштво у Београду, које је поздравило одлуку Народне скупштине.
Главни јавни тужилац ВЈТ у Београду Ненад Стефановић тим поводом поручује да ће тужилаштво наставити да ефикасно спроводи истрагу у вези са убиствима у основној школи, у циљу утврђивања свих чињеница, уз поштовање права учесника у кривичном поступку који је у току.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.