Izvor: RTS, 20.Jul.2023, 09:29

Весић на примеру Пирота објаснио зашто се укида конверзија уз накнаду

Новина закона о планирању и изградњи је и укидање конверзије уз накнаду. Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић каже за РТС да је од 5.000 "заробљених" локација највише њих у стечају и да се овом изменом заправо излази у сусрет грађанима. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
У парламенту се расправља о изменама и допуни Закона о планирању и изградњи. Министар Горан Весић је рекао, гостујући у Дневнику РТС-а, да му је жао јер се о укидању конверзије највише разговарало, а то је, како каже, најмање важно у закону.

"Много је важније то што смо заштитили грађане јер ће инвеститори морати да дају полису осигурања за штету трећим лицима ако се деси нека штета на суседним објектима, да се зна ко ће то да плати, да се наплати из полисе осигурања“, рекао је Весић.
Такође, уведена је обавеза да пре добијања употребне дозволе инвеститор мора да преда доказ о кретању грађевинског отпада, што значи да ће бити смањен број дивљих депонија.
"Убрзали смо процедуре, омогућили смо заштиту објеката културе, увели смо студију заштите објеката под заштитом културе која ће морати да се раде приликом израде урбанистичког плана, а уведен је и конзерваторски надзор, могућност да у просторно-историјским целинама надлежни заводи могу да утичу на изглед фасаде и на другим објектима како би се сачувала амбијентална целина", истакао је Весић.
Како је навео, Влада ће сада одлучивати и о урбанизму и грађевинским дозволама у националним парковима, како би се боље заштитили.
"Убрзане су процедуре, да једном дати услови носилаца јавних овлашћења важе до краја поступка. Такође да секретаријати који издају грађевинске дозволе могу само једном да дају примедбе – то су све новине које су важне“, навео је Весић.
Према његовим речима, једна од тих новина је укидање конверзије уз накнаду.
Весић каже да се од 5.000 локација највише њих налази у стечају и да се излази у сусрет грађанима.
Наводи пример Пирота, где постоји локација која је намењена интермодалном терминалу који се налази у стечају, где стечајни управник нема пара да уради конверзију нити може да је уради, а због тога Град Пирот не може да купи ту локацију и направи интермодални терминал у коме би радило до 100 људи.
"Заробљено" 5.000 локација "Поред тога, за 12 година постојања ове тзв. конверзије уз накнаду држава је зарадила око 30 милиона евра, што је мала накнада, а заробила 5.000 локација. Тај закон је више пута мењан и никада није дао резултате", рекао је министар.
"Ми смо једина земља бивше Југославије, једина земља у источној Европи која има овај институт и не доноси приход буџету, а кочи инвестиције, а инвестиције значе – нова градња, више прихода за буџет, запошљавање нових грађевинских радника, запошљавање грађевинских предузећа, приходи држави од пореза", каже он.
Уместо да омогућимо да се лакше гради, како би цене станова биле ниже, ми смо без икаквог разлога заробили локације, а немамо никакву корист у буџету, додаје Весић.
Истиче да нема разлога задржавати институт који нигде не постоји и то је разлог за укидање конверзије.
"По садашњој конверзији, 94 одсто конверзије је урађено без иједног динара јер садашњи закон каже да се за земљиште испод објекта и земљиште за редовну употребу – путеве, паркинге – није плаћала конверзија. Зато је приход тако мали", закључио је Весић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.