Izvor: RTS, 19.Jul.2023, 17:13

Бојник: Најбољи оркестри - на фестивалу посвећеном мајстору трубе Фејату Сејдићу

У Бојнику се одржавају први Дани трубе посвећени великом мајстору тог инструмента Фејату Сејдићу. План организатора је да ова манифестација, за коју се надају да ће постати традиционална, окупља најбоље оркестре са југа Србије који би се такмичили за одлазак у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Гучу.
“Каже тај главни директор - Фејате, доста си освајао, дај да дајемо мало младима”, изјавио је Фејат у једном интервјуу.

Говорио је тихо, био је скроман, живео за своју породицу волео Бојник и југ Србије. Прави господин у белом, краљ Гуче, ненадмашни мајстор трубе. Када засвира Фејат Сејдић његова труба могла је да се препозна и када свирају сто трубача у исто време. А Фејат се дружио и свирао великим људима државницима, глумцима, уметницима. Умро је 2017., али његова породица његов Бојник чувају успомену на великог мајстора. Дани трубе по први пут у Бојнику велика част за породицу и не мала обавеза за организатора.
“Рекао ми је да будем велики мајстор да идем њговим стопама, да поштујем људе и да одржавам орекстар” сећа се Небојша Сејдић, унук Фејата Сејдића.
“Фејат је поставио високе стандарде и из тог разлога ми имамо обавезу да се према њему односимо као према великану јер је он био амбасадор наше општине у свету”, истиче Дејан Стојановић, заменик председника општине Бојник.
На данима трубе десет оркестара сви из Бојника. Нови трг и шеталиште препуно поштовалаца трубе. Специјални гости Дејан Петровић и његов оркестар.
“Задовољство како моје тако и мојих момака из бенда и моје породице јер су Фејат и мој покојни отац Мићо били изузетно добри пријатељи”, наводи Дејан Петровић, трубач.
У Бојнику већ десетогодишњаци са трубом излазе на сцену. Музика и ритам су им у генима.
“Колико имаш година? Десет. А колико свираш трубу? 4. И шта знаш о Фејату, јер био најбољи? Да”, одговара Михајло Аметовић, из Бојника.
“Значи све - он је постао краљ трубе”, наглашава Мануел Аметовић, трубач.
Фејат је за живота већ био легенда. На наследницима, а његова породица били су сви трубачи, је да наставе његовим путем. Да пре свега буду племенити и скромни и да раде на себи, а не на популарности. Јер само тако се може свирати из душе као Фејат, јер како је говорио музика се не налази у нотама него у емоцијама. Зато је био и остао краљ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.