Izvor: RTS, 19.Jul.2023, 05:57

Како да климе буду невидљиве – шта предвиђају измене закона, а шта мисле станари

Ових дана најтеже је наћи мајстора за постављање или поправку климе. Али, то није све. Да ли ћемо морати да премештамо климе, питају се станари стамбених зграда после најаве прописа да убудуће климе неће смети да се виде на фасадама. У предлогу измене закона не пише >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ко ће сносити трошкове премештања, али стоји да ће власници зграда бити кажњени ако то не ураде у датом року.
Климе су нам ових дана преко потребне. Навикли смо да нас хладе и да их видимо на зградама. Смета нам само када вода из њих цури на тротоар, кад са њих висе каблови и кесе са смећем. Шта ће се променити ако се усвоји предлог закона који предвиђа да се спољне јединице клима уређаја изместе са фасада? Мишљења станара су различита.

Један грађанин се пита и зашто је баш сада, како наводи, та акција премештања и склањања клима, али мисли да визуелно јесте лепше да нема "наџиџаног" свега по фасадама.
Добро је што се на то обраћа пажња, сматра станарка, али мисли да је то "безвезе" и поручује да би то требало да буде последњи београдски проблем.
"Сваки помак је добар ако се уради, али треба да се нађе решење које је добро и за станаре и изгледно. Ево, ја кад гледам овде, мислим нешто ће да ми падне једног дана на главу", указује један Београђанин.
Где све могу да се изместе климе У предлогу измене Закона о планирању и изградњи стоји да спољне јединице клима уређаја са уличне стране на зградама јавних институција морају да се уклоне или изместе тако да не буду видљиве са улице и да не утичу на окружење.
Рок је две године од дана када закон почне да важи. За културно заштићене објекте рок би био пет година, за све остале стамбене зграде десет.
Могу да се изместе на дворишну страну зграде, кров или терасе. А све то кошта. Закон предвиђа да локалне самоуправе донесу општи акт који би прописао начин уклањања.
Шта би све могло да да буде проблем Није то једноставно, кажу мајстори, захтева време и кошта. Измештање инсталација може да буде нерешив проблем на неким зградама.
"Сваки произвођач има прописану инсталацију која може да подржи неки клима уређај. Ови наши клима уређаји кућни имају неку дужину пет до седам метар како би клима радила како треба. Ако климу хоћете да изместите на кров зграде, мораћете да провучете кроз комплетну зграду или кроз комшијин стан, па је опет питање да ли ће комшије дозволити и колико има инсталација од приземља до врха горе и то је питање", објашњава Марица Милић из Уније сервисера климатизације
Проблем ће бити измештање клима уређаје са вишеспратница које немају раван кров или двориште, кажу у Унији сервисера климатизације.
У предлогу измене закона не пише ко ће сносити трошкове премештања, али стоји да ће власници зграда бити кажњени ако то не ураде у датом року. Претпоставља се да онда станари плаћају све.
Демонтажа, нове инсталације, носачи и монтажа коштају од 150 до 200 евра. И овако мајстори током лета имају много посла, чекају се и по две недеље, не могу све да стигну. Наредних година имаће још више позива, изгледа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.