Izvor: RTS, 17.Jul.2023, 16:16

Српска Света Гора: Овчарско-кабларска клисура - место сусрета средњовековне духовности и природних лепота

Због природних карактеристика Овчарско кабларска клисура одавно је заштићено подручје. Предео изузетних одлика прве категорије прави је туристички драгуљ. Падине Овчара и Каблара красе српски средњовековни манастири и светилишта. У Малу Српску свету гору води >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << нас Драгослав Гогић.
Тамо где је чудесна и моћна Западна Морава успорила свој ток и створила три јединствена уклесана меандра су српски средњевековни бисери расути по планинама. На Каблару Благовештење, Илиње, Никоље, Јовање и Успење, а на шумовитом Овчару: Преображење, Вазнесење, Тројица, Сретење и Ваведење. Ту су и два света места: Савиње подно најстрмије литице Каблара и пећина Кађеница на десној обали Западне Мораве.

"Овај предео има посебну енергију и посебну харизму, да подсећа на нешто што је овоземаљски рај и да је то разлог зашто су монаси изабрали ово место и саградили своје богомоље и одабрали за свој живот", каже Горан Николић, из Туристичке организације Овчар бања.
Манастир Никоље је био духовни центар мале Српске Свете горе. Тек који метар изнад неукротиве Западне Мораве, у скромној сакралној грађевини чува се једна од најзначајнијих рукописних књига са почетка 17 века - Каранско јеванђеље. Под Кабларом је сведок прохујалих векова, у Рашком стилу, црква манастира Благовештење са чувеним иконостасом.
Први манастири који су саграђени на овом простору датирају са почетка 14. века су под каталонском најездом избегли српски калуђери са Атоса. Они су током Османске власти сачували достојанство и идентитет Српског народа у манастирима Овчарско-Кабларске клисуре.
Дубоко у шумама Овчара, подно самог врха саграђена је једна од најлепших православних цркава са краја 16 века. Пешачење до манастира Свете Тројице је духовна шетња. Оближње Сретење са Тројицом народ Овчарско Кабларске клисуре назива благом, окрепом за душу.
"Овчарско-кабларска клисура или Мала Српска Света Гора која има 10 манастира и два светилишта, језеро Међувршје, планине Овчар и Каблар је једно право природно добро које је заштићено од Владе републике Србије 2001. и једна је од топ дестинација, сада међу 10, заједно са локалном самоуправом града Чачка која је ушла на ту листу на 9. месту у прошлој години, заиста атрактивна за сама улагања и атрактивна за привлачење туриста", наводи Војин Јаковљевић, директор ТО Чачак.
Кроз, некада непроходну клисуру, данас постоји мрежа путева која повезује српске манастире. Негде су пробијени тунели, а до појединих светиња може се доћи чамцем. Путописци19. века описали су овај крај као "свето место изнад пукотине која раздваја стене": питоми Овчар и окомити Каблар.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.