Izvor: RTS, 16.Jul.2023, 13:20

Брнабић: Иницијатива "Отворени Балкан" већ даје резултате; Ковачевски: Од петка заједнички таг и за теретњаке

Влада Србије иницијативом "Отворени Балкан" жели да олакша проток робе, људи, капитала и услуга, како би свима у земљи олакшала свакодневни живот и трговину, али и повећала стандард грађана, поручила је премијерка Ана Брнабић. Председник Владе Северне Македоније >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Димитар Ковачевски истиче да је електронска наплата путарине између Северне Македоније и Србије најбоља потврда да иницијатива "Отворени Балкан" даје резултате. Таг за јединствену наплату путарине са Северном Македонијом сада је у употреби само за путнички саобраћај, а од петка ће бити омогућен и за камионе и привреду.
Премијерка Ана Брнабић и председник Владе Северне Македоније Димитар Ковачевски обишли су мобилно продајно место "Опен Балкан" за електронску наплату путарине на наплатној станици Прешево.
"У оквиру иницијативе ‘Отворени Балкан’ ми већ имамо важне резултате, а када је премијер Димитар Ковачевски био у Србији видели смо огромно повећање међусобне робне размене", рекла је Брнабићева након обиласка продајног места "Опен Балкан".
Истакла је да тренутно таг за јединствену наплату путарине може да се користи само за путнички саобраћај, а да ће од петка бити омогућен и за камионе и привреду.
"У 2022. години 1,48 милијарде евра робне размене. Србија је извезла нешто мање од милијарде, а Северна Македонија нешто више од 500 милиона. Много је веће повећање било на страни Северне Македоније, више од 56 одсто, а на нашој страни 16 одсто. Иницијатива ‘Отворени Балкан’ је за све странке добра ствар", навела је премијерка.
"Заједно радимо у региону да читав европски транзит иде преко Балкана" Брнабићева је нагласила да Влада Србије ради, заједно са другим државама у региону, на томе да читав саобраћајни транзит Европе привуче да иде преко земаља Западног Балкана.
Навела је да пројектима који доносе конкретну корист грађанима сви желе да се прикључе.
"Иницијатива ‘Отворени Балкан’ је отворена за све, а када имате овакав пројекат, који грађанима доносе конкретну корист, онда видите да и други, ван овог региона, желе да се прикључе, као Хрватска и Грчка. Не читавој иницијативи, али да конкретним пројектима", додала је премијерка.
Нагласила је да је за Србију изузетно важно да се пројекту јединствене наплате путарине прикључе и друге земље, јер ће то директно утицати на БДП Србије.
"То значи економски раст, повећане плате и пензије. Добро је што ми сада већ захваљујући овом пројекту радимо сви заједно да транзит читаве Европе повучемо преко Балкана", рекла је Брнабићева.
Најавила је да ће пројекат "Опен Балкан ИД" почети од августа или септембра.
"Верујем да ће тада, када отворимо ‘Опен Балкан’, грађани из БиХ, Црне Горе желети да се прикључе и да ће рећи зашто ја када путујем кроз Балкан морам да чекам на неком другом прелазу, али не бих ни један једини минут да сам у оквиру иницијативе ‘Отворени Балкан’. Очекујем да ће се полако сви у оквиру Западног Балкана прикључити овој иницијативи. Али за то је потребно да имамо што више пројеката и да показујемо конкретне бенефите за привреду и грађане", рекла је Брнабићева.
Навела је да ће железнички Коридор 10, који ће ићи од Београда, преко Ниша, Прешева до границе са Северном Македонијом, договорено ићи до Скопља, а затим према Грчкој.
"То је пројекат који ће финансирати ЕУ делом из грант средства из WBIF [Инвестициони оквир за Западни Балкан], следећи огромни пројекат и значајно повезивање између Србије и Северне Македоније. Не верујем да пре 2025. године може започети изградња, када ће бити завршена пројектно-техничка документација, али радимо на томе да у блиској будућности људи практично из Скопља путују за Будимпешту и касније ка централној и западној Европи. То ће бити један потпуно другачији Балкан", закључила је Брнабићева.
Ковачевски: Електронска наплата путарине потврда да "Отворени Балкан" даје резултат Председник Владе Северне Македоније Димитар Ковачевски рекао је да је електронска наплата путарине између Северне Македоније и Србије најбоља потврда да иницијатива "Отворени Балкан" даје резултате.
"Ако погледамо истраживање, иницијатива ‘Отворени Балкан’ има огромну подршку и дала је резултате за само три месеца. Српски и македонски инжењери су направили решење за јединствену електронску наплату путарине", рекао је Ковачевски.
Истакао да картица купљена у Северној Македонији перфектно функционише у Србији. Како је рекао, до следећег петка ће и теретни саобраћај моћи да користи електронску наплату путарине.
"Трговинска размена између две земље је повећана за више од 20 одсто, а број туриста који долазе из Србије је ове године у поређењу са прошлим годинама прилично већи", истакао је Ковачевски.
Указао је да следи успостављање софтверског система за несметано кретање радника између Северне Македоније и Србије.
Ковачевски је додао да ће се у будућности радити на повећању трговинске размене са Србијом. "Министри раде на решењу које ће нам омогућити да имамо само једну контролу у саобраћају између Србије и Северне Македоније. Иницијатива ‘Отворени Балкан’ ће повезати наше компаније и срушити баријере", закључио је Ковачевски.
Бочварски: Иницијатива Србије и Северне Македоније постаје реалност и пример за Европу Министар саобраћаја Северне Македоније Благој Бочварски изразио је задовољство што се изворна иницијатива Србије и Северне Македоније претвара у реалност и што може бити пример не само за регион, већ и за све остале европске државе.
"Драго ми је што једна изворна иницијатива наше две државе прераста у реалност, а то је политика повезивања", рекао је Бочварски.
Указао је да у Северној Македонији више од 30 процената наплате путарине већ иде преко електронског система и безготовинског плаћања.
"Ова наша изворна политика повезивања пример је не само за регион, већ и за све остале европске државе. Наставићемо да радимо заједно са министром за саобраћај Србије на добробити наших грађана и транспортних компанија", рекао је Бочварски.
Изразио је задовољство што од онога што се ради у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", већ данас грађани могу да уживају плодове.
Весић: Више од 13.000 људи у Србији узело интегрисани таг за наплату путарине Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је, на промоцији интегрисаног система наплате путарине са Северном Македонијом у оквиру пројекта "Отворени Балкан", да је овај пројекат у складу са политикама две земље да се омогући брзи проток роба и капитала.
Према његовим речима, за претходних десетак дана више од 13.000 људи у Србији узело је овај таг што, како је рекао, говори какво је интересовање за њега.
"Дневно у Северну Македонију пређе око 7.000 возила са српским таблицама. Ми смо у првих шест месеци имали скоро 33 милиона кола на нашим ауто-путевима, а очекујемо да их до краја године буде скоро 72 милиона, што је повећање за 4,6 одсто, а приходи су већи за 12,5 одсто", рекао је Весић.
Истакао је да је заједнички таг доказ да две земље могу да раде заједно. Весић је навео да када је, приликом посете Европској комисији, европској комесарки за транспорт представио пројекат интегрисаног тага, она му је на то узвратила да Европска унија тако нешто нема.
"Ми, дакле, можемо бити иновативнији и бржи и пренети наше знање и развијенијима у Европи", рекао је Весић и позвао све возаче да користе овај таг.
Навео је да Србија наставља ову интеграцију са другим земљама и најавио да ћемо од септембра имати таг са Хрватском, а да се преговара са Босном и Херцеговином, Грчком, Црном Гором.
"Верујем да ћемо наредних месеци уводити једну по једну земљу и да ћемо полако укидати ову баријеру", нагласио је Весић.
Заједнички таг за наплату путарине у Србији и Северној Македонији профункционисао је почетком јула. Процењује се да у току летње сезоне дневно кроз Северну Македонију прође приближно 7.000 возила са српским таблицама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.