Izvor: RTS, 15.Jul.2023, 22:26

Пројекат Херсус обједињује теорију и праксу у области архитектуре

Универзитети из Србије, Италије, Грчке, Шпаније и са Кипра, окупили су се око пројекта Херсус. Пројекат повезује истраживачки, приватни и јавни сектор архитектуре и урбанизма. Професори, задовољни постигнутим резултатима, најављују сарадњу на новим пројектима. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Херсус је пројекат Европске уније у области високог образовања, за који је Универзитет у Београду водећа институција, а Архитектонски факултет реализатор пројекта. Објединио је образовање, теорију и праксу, заштиту историјског градитељског наслеђа и енергетски одрживе системе.

Емануела Сорбо са Уневирзитета у Венецији каже да је пројекат заиста веома важан и интересантан за наше универзитете, добијени су значајни резултати, који су добра база за даља истраживања.
Ректор Универзитета у Београду проф. Владан Ђокић каже да се пројекат бави условима који треба да допринесу сазревању идеја и на неки начин разумевања важности наслеђа, културног наслеђа, одрживости у планирању и пројектовању градова, и из тог разлога је овај пројекат доста значајан.
Радионице су одржаване у Венецији, Никозији и Солуну.
"Међународна сарадња, нашег факултета и осталих европских факултета, може само да буде од велике користи, јер кад то спојите са нашом иначе дугом традицијом од 185 година едукације, можемо да је унапредимо, усавршимо и да евентуално наше програме орјентишемо неким европским потребама за будућност", истакао је проф. Владимир Лојаница, декан Архитектонског факултета Универзитета у Београду.
Пламена Халачева, заменица шефа Делегације Европске уније у Србији истиче да доприноси и бољем позиционирању образовних установа и њиховој конкурентности, међународна сарадња такође стимулише међукултурни дијалог, мотивише на иновације и сарадњу у области истраживања и доприноси побољшању нивоа образовања и статуса образовних институција.
Резултати Херсус пројекта, у који се укључило 50 научника, представљени су на изложби у атријуму зграде Ректората. А Архитектонски факултет тренутно учествује у још четири међународна пројекта.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.