Izvor: RTS, 15.Jul.2023, 17:29

Вучић: Курти није заинтересован за мир

Премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија не занима мир, не занима га чак ни шта Сједињене Америчке Државе мисле о њему, изјавио је председник Србије Александар Вучић у интервјуу за портал The Pavlovic Today.
Председник Александар >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Вучић рекао је да Аљбин Курти жели да буде тај који улази у сукоб са Србијом јер му то недостаје у биографији, да буде неко ко може да каже: "Ево ме, ја сам ратни вођа", а не само Хашим Тачи.

"Најизазовније је носити се с појединцима који се не понашају рационално и имају циљеве који превазилазе уобичајене и препознатљиве", истакао је Вучић.
Очекивали бисте да је Куртијев циљ да сарађује са онима који су створили, како кажу, Косово, навео је председник Вучић.
"Да с њима има најбоље и најближе односе, у којима мора да схвати да је њихова улога минимална, а да они који су то урадили, пре свега Сједињене Америчке Државе, морају да имају највеће поштовање. Али, Курти не жели да то разматра из те перспективе, њега занима сопствена улога. Њега не занима мир, не занима га чак ни шта Сједињене Америчке Државе мисле о њему", нагласио је Вучић.
Он је објаснио да оно за шта је Аљбин Курти заинтересован јесте да буде "наследник" Енвера Хоџе и Адема Демаћија.
"Курти жели да буде тај који улази у сукоб са Србијом јер му то недостаје у биографији, да буде неко ко може да каже 'Ево ме, ратни вођа', не само Тачи или било ко други. У таквим условима, када неко има тако ирационалан приступ, потпуно га је немогуће ангажовати на рационалан, интелигентан и мудар начин. И зато ни Американцима није лако да разговарају с њим", рекао је Вучић.
Сугерисао је да Куртијево оклевање да примени договорени анекс у Охриду у вези са Заједницом српских општина произлази из његове жеље да обликује своје политичко наслеђе на начин који подсећа на Енвера Хоџу, приказујући себе као "жртву" и "великомученика".
Према речима председника Србије, овакав приступ води у ћорсокак без икаквог помака.
"НАТО да испуни своју дужност у складу са Резолуцијом 1244" Вучић је за прву половину наредне недеље најавио састанак са шефом НАТО-а Јенсом Столтебергом. Истиче да НАТО сноси одговорност за безбедност на КиМ.
“Тражио сам од Јенса састанак, за кога сматрам да је поштена особа и увек је отворен да саслуша и размотри српске ставове. Они трпе директан физички притисак и друге облике принуде, што неминовно резултира смањењем српског становништва. То представља облик етничког чишћења које се дешава у зору 21. века. Замолио бих НАТО да испуни своју дужност у складу са Резолуцијом 1244 пре него што пређемо на састанак Савета безбедности УН, где ћемо изнети чињеничне информације о тренутној ситуацији”, рекао је Вучић.
Подсетио је да је од почетка ове године седам Срба рањено у нападима Албанаца, "често укључујући званичне албанске формације попут полицајаца или припадника такозваних косовских безбедносних снага”.
Првом човеку Алијансе ће, наводи, скренути пажњу на Куртијеву изјаву да је косовска полиција наследник тзв. ОВК. Подсећа на чињеницу да су тзв. ОВК и све групе настале из ње - забрањене Резолуцијом 1244 Уједињених нација.
“Па сада питамо, чекајте, да ли дозвољавате све то? Да ли ви заправо желите да ОВК буде продужетак косовске полиције? Јер, улога КФОР-а је била управо да их разоружа: и ОВК и српска војска да напусте Косово и Метохију. Дакле, сада се поставља питање: шта је поента онога што Курти говори? За шта припрема све ове људе? Шта хоће целом овом причом? Шта је поента? Осим тога што је све потпуно противзаконито. Зато се бојим да он спрема много опасније ствари и покушава да каже људима да се спремају за сукобе које само он жели да види и само он жели да иницира”, навео је Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.