Izvor: RTS, 13.Jul.2023, 21:47

Потез Приштине за Београд је трик, за ЕУ позитиван сигнал – Лајчак позива преговараче у Брисел

Из околине општинских зграда на северу Косова и Метохије повучено је 25 одсто полицајаца, саопштава косовска полиција, уз напомену да они остају на северу. У покушају да посланицима у Приштини представи план за деескалацију, Аљбин Курти је поливен водом, а потом >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је дошло до опште туче. Док Београд чека смиривање ситуације у јужној покрајини, наставља дипломатске активности. Председник Србије је о актуелној кризи разговарао са амбасодрима Русије и Кине.
Опозиција у Приштини није први пут Аљбина Куртија представила као Пинокија, али је први пут због тог поређења у скупштини избила туча. Инцидент је иницирао главни преговарач у дијалогу Београда и Приштине Бесник Бисљими, када је почепао транспарент са натписом "Здраво", који је поставила опозиција. Посланик Тачијеве ДПК Куртија је током говора полио водом. На то је устао Бисљими и узвратио флашом. Курти је у гужви умало остао без сакоа, а извесно без прилике да заврши излагање плана за деескалацију на северу.

Дан раније, привремене институције у Приштини најавиле су повлачење дела полицијских снага из околине општинских зграда.
"Мислим да је то важан корак. Надамо се да ће Европска унија повући неправедне мере против Косова како бисмо могли да наставимо да успешније радимо на процесу дијалога", рекла је председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи.
Потез Приштине Београд тумачи као трик, Европа као позитиван сигнал. Поздравља га са задршком и специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин.
"Морам да кажем да је ова најава косовске владе први позитиван корак, али је само мали први корак, ту није крај. ЕУ је поставила јасан план од три тачке који подразумева да више нема присуства специјалних полицијских снага на северу. Смањење од 25 одсто полицајаца је корак ка томе, али очито не испуњавање свих захтева Уније", тврди Мануел Сарацин.
Позив Лајчака преговарачима Београда и Приштине Унија би захтеве могла да понови уживо већ наредне недеље, када би на позив Мирослава Лајчака у Брисел требало да путују главни преговарачи Београда и Приштине.
Како је најављено, главна тема биће имплементација договорених споразума.
У међувремену, Београд наставља диполоматске активности. Председник Србије састао се са руским амбасодором који каже да Москва прати сва дешавања и разуме позицију Србије.
"Амбасадора Руске Федерације Боцан Харченка обавестио сам о политичком, правном и физичком насиљу које Приштина примењује над Србима на КиМ и рекао да се Србија налази у изузетно тешкој ситуацији. Управо зато, Република Србија затражиће седницу СБ УН, како би обавестила целокупну светску јавност о покушајима угрожавања мира и стабилности на Западном Балкану", написао је председник Србије на Инстаграму.
Иста тема обележила је састанак са кинеском амбасадорком.
"Наш став по питању КиМ је вама веома јасан. Подржавамо налажење решења у оквирима дијалога и Резолуције 1244 СБ УН. Подржавамо напоре Србије у очувању територијалног интегритета и суверенитета. Увек разумемо и подржавамо легитимне и рационалне захтеве српске стране", каже амбасадорка Кине Чен Бо.
Срби не одустају, Приштина прераспоређује снаге Српска страна не одустаје од захтева да се ослободе ухапшени Срби и повуку специјалци са севера.
Уместо тога, Приштина прераспоређује постојеће полицијске снаге. Портпарол косовске полиције наводи да је на северу присутно 800 полицајаца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.