Izvor: RTS, 13.Jul.2023, 18:00

Боља ситуација на београдском аеродрому, али савет путницима да не испуштају пртљаг из вида

Ситуација на аеродрому "Никола Тесла" иде у добром смеру, односно много је боља него што је била у јуну када је било кашњења, загушења и одлагања летова. Најгоре што путници сада могу да очекују је кашњење, каже Петар Војиновић и поручује им да пртљаг не испуштају >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << из вида.
Евроконтрола упозорава да "прави хаос" чека аеродроме у Европи. Међу црним тачкама је и Београд. Читава је листа упозорења на кашњења, загушења и одлагања. Шта ће се дешавати овог лета и да ли би већ требало тражити алтернативу авио-летовима?
Петар Војиновић, главни и одговорни уредник портала "Танго сикс", каже да је Министарство саобраћаја покренуло иницијативу и "малтене натерало Аеродром Београд да реши проблем".
"Највећа спорна тачка су физички радници који се баве утоваром пртљага у авионе, који раде код сортирнице пртљага. То је оно што видимо, планине путничког пртљага који касне са претходних летова", рекао је Војиновић.
Будући да је цео авио-саобраћај функционише по временским прозорима – када један лет закасни, то се одражава и на друге летове.
Подсетио је да је највише проблема било 18. јуна, када је било од 10 до 15 одсто отказаних летова и да после тога није било већих проблема.
"Није само национална авио-компанија у проблему, него све које користе аеродром Београд. Чак и на другим аеродромима, као што је Минхен, пре неки дан авион за Београд је полетео без иједне торбе. И они имају проблем са физичким радницима“, навео је Војиновић.
Све те торбе, каже, дођу следећим летом и веома мало њих се губи.
Највише пртљага изгубљено 22. јуна Двадесет други јун је био дан када је доста пртљага изгубљено, односно, кофери нису ни послати из Београда.
"Што се тиче пртљага, увек се зове авио-компанија, која је одговорна да вам га достави. Уколико постоји потпуни губитак или уништење, постоји могућност да се добије апсолутна компензација за неку вредност“, рекао је Војиновић.
Путници који иду на море у великом проценту иду преко туристичких агенција које имају закупљене чартер летове и то су летови који се, каже, најмање отказују.
"Ја мислим да је чак национална авио-компанија уопште није отказала лет већ више година. Дакле, они опет, нажалост, када добијају избор који ће авион да помери и откажу, увек то раде са редовним линијама, где има више летова до неке дестинације“, каже Војиновић.
Кашњење летова свуда у Европи Све ово што смо доживели од 18. јуна у Београду се отприлике мање, више дешава свуда по Европи.
"Имамо на све то оптерећење због рата у Украјини јер је неколико десетина процената мање ваздушних путева. Оне контроле летења које управљају тим авионима су додатно преоптерећене па морају да ставе границу на то колико авиона могу да опслуже и онда се то временски каскадно помера на кашњења“, објаснио је Војиновић.
"Не пуштајте кофер из вида" Такође, ти аеродроми немају довољно радника и када путујете, каже, најбитнија ствар је да не пуштате кофер из вида, већ да га носите са собом.
"Никако да га не предајете током чекирања као предати пртљаг, већ да га носите са собом. Чак и ако је он претежак, кажите да хоћете да буде поред вас. Наравно, он има одређене габарите где то неће бити могуће, али је најбитније да може да стане у спремиште изнад седишта“, рекао је Војиновић.
"И можете заиста, ето то је најконкретнији савет, да се свађате у вези са његовом тежином“, рекао је Војиновић.
Уколико идете на море, то радите преко туристичких аранжмана, рекао је Војиновић. 
Иначе, ситуација на аеродрому "Никола Тесла" иде у добром смеру, односно много је боља него што је била у јуну.
"Мислим да ће се та ситуација унапредити и да је најгоре што путници могу да очекују су временска кашњења и, као што сам рекао, не пуштајте торбу из вида и руку“, рекао је Војиновић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.