Izvor: RTS, 13.Jul.2023, 09:09

Топлотни талас "Кербер" захватио велике делове Европе

Талас веома високих температура захватио је делове јужне Европе и северозападне Африке, са потенцијалом да обори рекордне температуре у наредним данима.
Очекује се да ће температуре премашити 40 степени Целзијуса у деловима Шпаније, Француске, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Грчке, Хрватске и Турске, преноси Би-Би-Си.
У Италији би температуре могле да достигну 49 степени, а црвени метеоаларм је на снази у 10 градова, укључујући Фиренцу и Рим.
Локални медији су објавили да је ове недеље 44-годишњак, који је фарбао пешачки прелаз у близини Милана, колабирао услед врућине, након чега је пребачен у болницу где је преминуо.
Неколико туриста већ је изгубило свест срушило због високих температура, укључујуц́и Британца испред Колосеума у Риму.
Топлотни талас "Кербер", назван по митском троглавом чудовишту које чува улаз у подземни свет, донеће екстремне услове у наредних неколико дана.
Процењује се да ће температуре достићи врхунац у петак, али врућине ће се наставити и током викенда.
У Прагу се у суботу очекује 36 степени Целзијуса, што је знатно више од јулског просека од 24 степена.
Највиша температура у Европи од 48,8 степени Целзијуса забележена је у близини Сиракузе на италијанском оствру Сицилија у августу 2021. године.
Прошле године је више од 61.000 људи умрло услед летњих топлотних таласа широм Европе, наводи се у студији коју је недавно објавио часопис Nature Medicine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.