Izvor: RTS, 12.Jul.2023, 06:38

Пјонгјанг испалио балистичку ракету дугог домета, упозорење за генерале

Након што је Северна Кореја саопштила да су амерички шпијунски авиони недавно упали на њену територију, уследило је лансирање балистичке ракете дугог домета. Светски медији преносе да је ракета испаљена током састанка највиших генерала САД, Јапана и Јужне Кореје. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Званичници Јужне Кореје саопштили су да је Пјонгјанг у среду испалио још једну ракету далеког домета, која је прелетела око 1.000 километара пре него што се срушила у воду код источне обале.
Пројектил је испаљен под великим углом, рекао је војни званичник у Сеулу.
Према подацима јапанског Министарства одбране, пројектил је путовао на висини од 6.000 километара, а летео је 74 минута, што је најдуже време лета икада забележено, преноси Скај њуз.
Лансирање је уследило након што је Пјонгјанг раније ове недеље запретио да ће оборити америчке војне извиђачке авионе који лете изнад оближњих вода у Источном мору.
Ким Јо Џонг, високи севернокорејски званичник и сестра врховног вође Ким Џонг Уна, изјавила је да је амерички шпијунски авион у понедељак најмање осам пута ушао у економску зону Северне Кореје, пренела је у уторак севернокорејска национална новинска агенције КЦНА.
Састанак војних званичника САД, Јапана и Јужне Кореје Иначе, ново пробно лансирање балистичке ракете дешава се у тренутку док је начелник Здруженог генералштаба војске САД Марк Мили имао састанак са својим јужнокорејским и јапанским колегама на Хавајима.
Портпарол америчког Здруженог генералштаба рекао је за Ројтерс да се севернокорејско лансирање догодило на крају састанка, који је дуго био планиран.
Навео је да је ракета лансирана ка Јапанском мору.
Трилатерални састанак одржан је у кампу на Хавајима, а последњи пут начелници генералштабова три земље састали су се у марту прошле године.
Јужна Кореја је лансирање пројектила назвала "озбиљном провокацијом", а премијер Јапана Фумио Кишида наредио је кабинету да прикупља информације и буде у приправности за непредвиђене догађаје.
 Током ове године, Северна Кореја је пробно испалила своју прву интерконтиненталну балистичку ракету на чврсто гориво и извела неуспели покушај лансирања свог првог шпијунског сателита.
Резолуције Савета безбедности УН забрањују Северној Кореји коришћење технологије балистичких ракета, укључујући и лансирање сателита.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.