Izvor: RTS, 09.Jul.2023, 20:02

Чекајући седницу СБ УН о КиМ - борба на свим дипломатским пољима

Србија наставља и интензивира борбу за Косово и Метохију, поручио је председник Србије на Инстаграм профилу сумирајући недељу за нама. Та борба никада није била лака, а постаје све тежа и сложенија, додаје Вучић.
У недељи на измаку, председник сумира >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << активности у претходних седам дана. Међу бројним састанцима истиче оне на којима је тема била актуелна ситуација у јужној покрајини.

Председник Александар Вучић рекао је да и у овој недељи Србија је наставила борбу на свим дипломатским фронтовима за наше Косово и Метохију, престанак насиља над Србима и повратак дијалогу, за миран и безбедан живот нашег народа и стабилност целог региона.
"Та борба никад није била лака, а данас, чини ми се, постаје све тежа и сложенија. Од свих саговорника тражио сам, пре свега, да сагледају неподношљиве прилике у којима живи српска заједница на Косову и Метохији, као и да се додатно ангажују на примени елементарних цивилизацијских и правних норми, како би се заштитио наш народ који је изложен свакодневном насиљу и притисцима", написао је Вучић на Инстаграму.
О кризи на Косову и Метохији било је речи и на синоћ завршеном форуму у Дубровнику који је окупио лидере из целог света. Европски посредник у дијалогу Београда и Приштине истиче да је нормализација односа две стране најважнији стратешки интерес у региону Западног Балкана.
"Раније ове године у фебруару и марту смо постигли два споразума са одличним резултатима на путу нормализације између Косова и Србије. То нам даје нову платформу и јасан пут ка нормализацији односа. Рекао сам и тада да нема повратка и да спроразум производи правне обавезе", каже специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.
Повратак споразумима и дијалогу тражи и амерички изасланик за Западни Балкан. Упозорава на продубљивање кризе ако Београд и Приштина не прихвате европски план за смиривање сукоба. Кључну улогу у очувању безбедности приписује НАТО снагама.
"Безбедносна компонента је важна и ја ту видим ангажовање НАТО-а, не нужно проширење снага. Ангажман НАТО-а у региону је апсолутно критичан. Био је кључан у очувању мира у Босни, остаје основни мировни елемент на Косову", рекао је специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар.
Док се Београд бори за очување мира, друга страна жели нови пожар на Балкану, упозорава директор Канцеларије за КиМ. Зато би, каже, седница Савета безбедности УН била прилика да свет види страдање српског народа у покрајини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.