Izvor: RTS, 09.Jul.2023, 17:38

Скандал на Би-Би-Сију – водитељ оптужен да је плаћао младића за експлицитне фотографије

Британски таблоид Сан оптужује Би-Би-Си да је једна од звезда британског јавног сервиса плаћала тинејџера за сексуално експлицитне фотографије. Британски јавни сервис, у међувремену, суспендовао је неименованог водитеља.
Сан још није именовао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << водитеља, а су његови новинари разговарали са мајком младића, који више није малолетан. Она им је између осталог показала и видо водитеља у доњем вешу, послат њеном сину.

"Рекао је да је спреман за ‘представу’ мог детета“, рекла је мајка малолетника. Британски таблоид тврди да је добио на увид седамнаест уплата водитеља на рачун младића, које укупно износе око 35.000 фунти.
Није јасно колико је младић имао година када су трансакције почеле, али лист тврди да је био малолетан.
Он сада има двадесет година, а новац је користио за куповину наркотика. Његова мајка тврди да би "умро од прекомерне дозе" да су се уплате наставиле.
Жалба без одговора Породица је упутила званичну жалбу Би-Би-Си-ју још 19. маја, али британски јавни сервис није ништа предузео и водитељ је остао у програму.
Зато се породица обратила најтиражнијем британском таблоиду не тражећи никакву новчану надокнаду заузврат, иако је то за Сан уобичајена пракса.
Портпарол британског јавног сервиса покушао је да објасни недостатак покретања поступка против водитељске звезде чињеницом да "нису успели да успоставе контакт са породицом, која је поднела жалбу“.
Реч је о зачкољици на сајту Би-Би-Си-ја. Наиме, верификација се тражи накнадно и ако превремено одете са сајта, никада је нећете ни видети, а одговора од Би-Би-Си-ја неће бити.
То је иначе пракса, која је била предмет критика последње ревизије Би-Би-Си-ја.
Стручњаци за медије подсећају да је најновија ревизија рада Би-Би-Си-ја истакла пет области мањкавости – жалбени процес је био једна од њих.
Међутим, водитељ је био присутан на великој забави руководства јавног сервиса, одржаној пошто је жалба стигла у Би-Би-Си.
Оптужбе јавности и парламента Посланици су у парламенту поново покренули питање транспарентности јавног сервиса, као и валидности његовог система унутрашње контроле.
Бивша министарка унутрашњих послова Прити Пател оптужила је јавни сервис да "нема образ и осећај за одговорност“.
Министарка финансија владе у сенци Рејчел Ривс изјавила је да Би-Би-Си мора да "почисти своју кућу“.
После написа у таблоиду Сан, велики број водитеља Би-Би-Си-ја огласио се путем друштвених мрежа да би демантовао умешаност у најновији скандал.
Коначно суспензија После ванредног састанка, руководство Би-Би-Си-ја саопштило је да је суспендoвало спорног водитеља, мада је његов идентитет и даље непознат.
Генерални директор Тим Дејви саопштио је да јавни сервис сарађује са полицијом и води унутрашњу истрагу, јер је у четвртак дошло до "сазнања која надилазе оно што је објавио Сан.
Дејви тврди да је Би-Би-Си у контакту са породицом, која је поднела жалбу.
Скандали све учесталији Ово није први велики сексуални скандал у чијој жижи су Би-Би-Си-јеви водитељи.
Британски јавни сервис био је темељно уздрман 2012. године када је обелодањено да је једна од највећих звезда у историји његовог забавног програма Џими Савил деценијама сексуално злостављао и узнемиравао малолетнице.
Оптужбе су обелодањене постхумно у документарном програму станице Ај-Ти-Ви.
Иста телевизија последњих месеци пролази кроз сексуални скандал пошто је обелодањено да је легендарни водитељ Јутарњег програма Питер Скофилд супругу варао са млађим колегом са посла.
То можда не би било спорно да Скофилд није много касније обелоданио јавности да је геј, истакавши да га његова породица, укључујући и супругу, подржава.
Проблем је настао када се сазнало да је Скофилд лагао породицу, колеге и руководство Ај-Ти-Ви-ја о томе када је схватио да је хомосексуалац, као и чињенице да је био у вези са колегом коме је ефективно био шеф што је однос моћи, недопустив по медијским правилима без знања кадровске службе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.