Izvor: RTS, 09.Jul.2023, 12:16

Мали Лав се лавовски бори, али му је потребна наша помоћ за најскупљи лек

Још једном детету потребна је наша помоћ. Двогодишњем Лаву Теодоровићу из Новог Сада пре 10 дана утврђена је дијагноза спиналне мишићне атрофије другог типа. Потребан му је најскупљи лек на свету - золгенсма и то што пре. Лек кошта милион и 700.000 долара, моћи ће да га >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << прими у Србији, али је остало веома мало времена да се новац сакупи. Родитељи апелују на све људе добре воље да донирају колико могу за помоћ малом Лаву.
Лав има 20 месеци и лавовски се бори. Рођен је из уредне трудноће, а први проблеми примећени су у другом месецу по рођењу. Тада је Лавова мама Соња видела да је спорији у односу на старију сестру. Анализама је пре десетак дана утврђено да има спиналну мишићну атрофију.

"Он има хипотонију, односно снижен мишићни тонус, седи нестабилно, пузи али споро, а још увек није усвојио ход. Дошли смо у Београд у Тиршову код нашег највећег стручњака у области спиналне мишићне атрофије који има пет пацијената иза себе. Након прегледа нашег детета и разговора са њим, доктор је рекао да је идеалан кандидат за лек ''зoлгенсма', али да је рок јако кратак", каже Соња Теодоровић,  Лавова мама.
Оно што отежава ситуацију је што лек може да се прими до друге године и док дете има највише 13 килограма. Лав већ сада има скоро 12 килограма, тако да је за примање терапије остало мало времена.
"Званична понуда произвођача лека је милион и 700 хиљада долара, ми смо тренутно на 10 посто можда, тако да велики је то новац", каже Лавова мама. 
Добро је што ће Лав лек моћи да прими у клиници у Тиршовој која је од прошле године лиценцирана за давање те терапије. Зато родитељи апелују на све хумане људе да помогну да Лав терапију добије што пре.
"Верујем, има добрих људи, хвала свима на подршци што овде у Србији, добијамо подршку и из региона. Ја се надам да ћемо љубављу победити ово", каже Лавова мама.
Лаву можете помоћи уплатама на динарски и девизни рачун, али и слањем СМС поруке 1521 на 3030. Ако смо успели за Софију, Лану, Оливера - успећемо и за Лава.
Динарски рачун:
160-6000001671007-85
Девизни рачун:
160-6000001671742-14

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.