Izvor: RTS, 08.Jul.2023, 20:02

Косовска криза између европског плана и седнице СБ УН

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поручио је да, када је реч о ситуацији на северу Косова, потребно је јединство, фокусирање на деескалацију и проналажење изводљивих решења. Специјални изасланик Сједињених Држава за >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Западни Балкан Габријел Ескобар поручује да је европски план за решавање косовског питања добар и да не нагиње ни на ниједну страну.
У, како каже, отвореном и озбиљном разговору, председник Александар Вучић је француском колеги Емануелу Макорну предочио последице опасног развоја ситуације на Косову и Метохији.
"Сада већ нескривено насиље уперено против Срба на КиМ, све очигледније удаљава сваку могућност цивилизованог разговора и приступа решавању отворених питања. Нагласио сам да Србија остаје привржена дијалогу и очувању мира, иако је српска заједница на КиМ једина етничка група у Европи која је изложена константном насиљу. Замолио сам председника Макрона да уложи додатни напор како би се приштинска страна уразумила и што пре вратила у оквире конкретних разговора, као и да престане да обесмишљава све напоре усмерене на деескалацију ситуације", рекао је Александар Вучић 
После вишенедељних немира на северу Космета, за излазак из кризе специјални амерички изасланик за западни Балкан подсећа на европски план у три тачке. За њега је то најбоље решење и апелује и на Београд и Приштину да га прихвате.
"Имамо позитивне назнаке да је председник Србије Александар Вучић спреман да то прихвати, али Аљбина Куртија треба још мало наговарати. Обе стране ће изгубити бројне прилике ако не испуне захтеве међународне заједнице за смиривање ситуације. За Приштину то значи удаљавање од блиских међународних и партнера у региону, а за Београд одмицање од уласка у Европску унију", каже Габријел Ескобар, специјални изасланик САД за Западни Балкан..
"Што се тиче плана за деескалцију ја знам тај план напамет, тачке које се тичу бг и пр. од три најважније тачке србија учинула две, а једну није јер се ради симултано са пр. симултано повлачење градоначелника и људи из околине општна. србија је остало испунила", рекоа је председник Александар Вучић.
Одговор на кризу седница СБ УН Као одговор на кризу Вучић је недавно најавио да ће Србија тражити хитну седницу Савета безбедности УН. Сваки корак ка решењу ситуације, као и дијалог Београда и Приштине, мора да се води у оквиру међународног права на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН, наводи се на сајту руског МСП-а.
"Иницијатива председника Србије о одржавању седнице Савета безбедности УН поводом заоштравања ситуације на Косову и Метохији је благовремена и Москва дели Вучићеву оцену тренутне кризне ситуације", каже Марија Захарова, портпаролка руског Министарства спољних послова.
По процедури, једна од 15 чланица СБ подноси захтев, након чега следи гласање како би се предлог уврстио у дневни ред седнице. Синоћ је у Београду био премијер Албаније, која је нестална чланица и има право гласа. О тој теми ће, каже Еди Рама, одлучити након консултација са савезницима.
"Ми смо земља свесна своје велиине, нисмо суперсила нити се тако понашамо. Међутим, имамо довољно среће да смо у савезу са суперсилама и све што чинимо на СБ је резултат консултација са њима. Желим да се додатно упознам са овом идејом", каже Еди Рама, премијер Албаније.
Шеф италијанске дипломатије тражио је од Србије да учини све да се одржи стабилност у региону, преноси председник детаље телефонснког разговора са Антониом Тајанијем. Италија је, истиче, увек спремна да да подршку миру.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.