Izvor: RTS, 08.Jul.2023, 15:42

Бичем до профита – коњ у Грчкој угинуо превозећи туристе, бурне реакције јавности

Коњ који је превозио туристе за време највеће врућине и температуре више од 35 степени, угинуо је недавно на Крфу. То је изазвало бурне реакције у грчкој јавности. Удружења за заштиту животиња траже оштрију контролу коришћења коња за превоз туриста у кочијама и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << траже бољу примену прописа.
Грчка јавност бурно је реаговала пошто је недавно угинуо коњ док је превозио туристе на Крфу по највећој врућини.
Власник коња је ухапшен у оквиру прелиминарне полицијске истраге. Стами Цора из организације за заштиту животиња "Јотето" навела је да се угинули коњ недавно опоравио од хроничног плућног едема, а да је највероватније угинуо због срчаног застоја.
Цора наводи да је пријавила властима неколико случајева када су коњи по најјачем сунцу и високој температури превозили туристе.
Према информацијама које су стигле до органа гоњења, несрећна животиња је била под притиском - како то обично бива у тим случајевима - да убрза, примајући ударце бичем, како би власнику повећао зараду.
Превоз туриста кочијама је традиција на Крфу, али се често тај обичај не схвата озбиљно и често се следи погрешна пракса, преноси Катимерини.
Проблеми широм Грчке, коњске запреге улазе и у море Роса Русу из Удружења за заштиту коња "Ипотесис" истиче да се напоран рад коња бележи и у другим деловима Грчке.
"Имамо кочије на Крфу, у Егини, Агистрију, Нафплиону, Катаколу, Илијасу, Патрасу, Закинтосу и Халкидикију. На Санторинију имамо вишегодишњи проблем са преоптерећеним магарцима. Довољно је рећи да на Закинтосу коњске запреге улазе у море", истакла је Русу.
Додала је како закон из 2021. године уређује добробит животиња, али на нејасан начин. Конкретно, за узгајиваче коња ништа посебно није предвиђено.
Према Правилнику за заштиту радних коња и животиња која превозе током лета у екстремним условима, наводи се да животиње не би требало да раде између 13 и 17 часова када је температура ваздуха виша од 35 степени.
Русу је навела да је реч о једноставној препоруци, али и да се у закону не дефинише шта се јасно мора поштовати за коње.
"Полицајци би на јавним местима морали да врше провере, али ако се ради о препоруци, а не обавези власника, простор за њихово деловање је сужен", рекла је Роса Русу.
Напоменула је да дозволе за рад коња одобравају општине уз молбу власника и проверу да се "коњ добро понаша у шетњи", као и да власник потписује папир на којем гарантује за добробит коња.
Од октобра прошле године требало је да почне регистрација свих копитара, али до сада је регистровано свега десет одсто тих животиња.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.