Izvor: RTS, 06.Jul.2023, 16:25

Нова метода лечења на Клиници за кардиологију УКЦ Крагујевац

Кардиолози Универзитетског клиничког центра у Крагујевцу, подигли су летвицу у лечењу најтежих срчаних болесника. Уградњом перкутане вентрикуларне пумпе, сада се без ризика обављају најсложеније интервенције. Кардиоваскуларне болести, водећи су узрок оболевања >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и смртности у свету и код нас, а крагујевачка кардиологија после Института за кардиоваскуларне болести Дедиње и Сремске Каменице, постаје трећа здравствена установа у којој је пекутана циркулаторна механичка подршка, стандардна процедура.
Ради без престанка. Свакодневно откуца и до 100.000 пута и испумпа око 7.500 литара крви. Тој савршеној природној пумпи , код комплексних кардиолошких интервенција, потребна је подршка. Ајвак 2 Л, је једна врста механичке потпоре и не дозвољава срцу да стане.
“Постоји једна група пацијената са јако слабом ејакционом фракцијом срца, истисном моћи срца која овом пумпом добија на могућности да процедура буде без компликација завршена. Дакле ово је пумпа која спречава циркулаторни шок“ објашњава професор др Владимир Здравковић, руководилац Клинике за кардиологију УКЦ Крагујевац.

Пацијентима омугаћава да издрже тешке и сложене перкутане коронарне интервенције, а лекарима даје сигурност у раду. Прве процедуре изведене су у сарадњи са најбољима - стручњацима са Дедиња.

„Одређеним уређајем који се пласира кроз препонску артерију практично обезбедите један додатак минутном протоку срца, односну функцији срца који може у овом слулчају бити до неких два литра протока крви“, каже др Иван Илић из Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње".
Истовремено, обезбеђује потребну прокрвљеност свих органа. Индикације за примену перкутане циркулаторне механичке  подршке су многобројне.

„То су све компликације атеросклерозе на коронарним артеријама: калцификације,оштећења , тромбозе, слабост леве коморе .пацијенти који врло често имају придружену болест, периферну васкуларну болест“, истиче проф.др Драган Сагић из Института  за  кардиоваскуларне  болести "Дедиње".
Зато је, поред терапије у лечењу најтежих стања, потребна примена савремених, иновативних решења. Уградња мини-пумпе код ризичних операција, једна је од њих и обавља се о трошку Републичког фонда здравственог осигурања.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.