Izvor: RTS, 05.Jul.2023, 13:15

Комеморација Милану Милутиновићу у Скупштини Србије

У Скупштини Србије одржана комеморација бившем председнику Србије Милану Милутиновићу. Милутиновић је био једна од најмаркантнијих личности Социјалистичке партије Србије, рекао је председник Александар Вучић и изразио уверење да ће он остати значајан део историје >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << те политичке организације.
Александар Вучић је, говорећи на комеморацији Милану Милутиновићу, који је преминуо у недељу 2. јула, запитао има ли веће части него бити на челу Србије и њених народа који су се увек трудили да на миру живе.
"Има ли на свету већег задатка од такве позиције коју је обављао Милутиновић. Никада Србима и њиховим челницима није било лако. Немањићким владарима, Карађорђевићима, Обреновићима. Ипак њихове дилеме и примере можемо лако сагледавати кроз призму протока времена и са безбедне историјске дистанце", рекао је Вучић.
Како је истакао, Милутиновић је био наш савременик, на најодговорнијим позицијама у држави, онда када је нашем народу било тешко, можда и најтеже.
"Они који памте последњу деценију 20. века, памте и Дејтон, Рамбује, Кумановски споразум. Милутиновић је уткао свој дипломатски дар у претешке преговоре које смо тада као држава водили. Ратовали су Срби храбро, али је до данас остало незапамћено да 19 најмоћнијих држава света нападне једну малу земљу. Србија, чији је Милутиновић био председник, достојанствено се бранила од најјаче војне силе у историји човечанства. Добро памтим те дане и дипломатски одмерено, а ипак јако и чврсто држање Милутиновића", рекао је Вучић.
Навео је и да је, како каже, био опрезнији од других и да је “разумео моћ оних који нас нападају“.
Како је рекао, био је рационалнији, смиренији и покушавао је да укаже на све тешкоће с којима ћемо се суочити, али ми, додаје председник, нисмо хтели да га чујемо.
"Истовремено Милутиновић није доводио у питање нечасне намере оних који су јачи. Имао је нешто што сваки одговоран човек има, а што нисам приметио код других, а то је страх за судбину нације. Кроз буку коју је носио са собом и коју није крио могло је да се види колика је његова посвећеност, озбиљност и одговорност", рекао је Вучић.
Како је додао, због "часне одбране своје земље" био је приморан да се суочи са страшним и нељудским мерама које су против њега покренуте.
"Шта год измишљали, а много су измишљали, чак ни Хашки суд није ништа могао да измисли у његовом случају. После пет и по година у Хашком трибуналу, осећај горчине постоји, али не толико да би био љут. То је његова реченица коју ћемо најдуже памтити. Био је бриљантан амбасадор у Атини, министар спољних послова све до хашке голготе. Био је човек скроман, повучен, одмерених и истанчаних манира", рекао је Вучић.
Открио је детаљ да га је Милутиновић звао у ретким приликама за ситнице и питао за њих као да пита за највећу ствар на свету.
Како је рекао, био је увек умерен и одмерен, баш како се очекује од дипломате његовог калибра, као и да је са мало речи говорио много.
"Милутиновић је свој живот и своју судбину, као и своје породице, увек везао за судбину свог народа, био је добар колега, веран пријатељ, привржен супруг и отац. Овом приликом још једном изражавам најдубље саучешће његовом Вељку", рекао је Вучић.
Поручио је Вељку да има на кога да буде поносан.
"Твој отац био је озбиљан, одговоран и велики политичар. Нека му је вечна слава и Бог да му душу прости", закључио је Вучић.
Дачић: Србија неће заборавити Милутиновићев патриотизам Министар спољних послова и председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић рекао је на комеморацији да Србија неће заборавити Милутиновићев патриотизам.
Истакао је да се од њега опрашта са великом тугом, али и са великим поносом, додајући да је отишао један из те генерације коме је историја наменила најтежи испит.
Милутиновић се, истиче, није склањао нити препуштао другима историјски терет, знајући да може да га носи. Био је, додаје Дачић, и ослонац српске дипломатије, а своје професионалне и личне квалитете несебично је поделио са Србијом када се налазила на раскрсници и када је улог била њена слобода, независност и суверенитет.
Исказао је велико поштовање за све што је Милутиновић урадио за Србију и истакао да је победио у Хагу и тамо одбранио и своје име и част своје земље.
У ту борбу отишао је сам, провео шест година, знајући да ће правда да победи, као што се и десило, а нека на част иде онима који су држали невиног човека, рекао је министар.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.