Izvor: RTS, 04.Jul.2023, 23:05

Епархија рашко-призренска: Испитати наводе британске посланице Алише Кернс, опасна оптужба која криминализује СПЦ

Епархија рашко-призренска саопштила је да је примила са "дубоком забринутошћу у више медија објављену изјаву британске посланице Алише Кернс, која је у току излагања у парламенту, директно оптужила Српску православну цркву". Кернсова тврди, наводе из Епархије, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да се преко административних прелаза "оружје шверцује у православне цркве колима хитне помоћи".
Како се наводи на сајту Епархије рашко-призренске, Алиша Кернс је изјавила да су у “влади свесни, јер су се фусилијери тек вратили са службе у Кфору, да се оружје шверцује преко границе из Србије у православне цркве колима хитне помоћи”.

“Кад наше трупе то сазнају и покушају да добију дозволу да реагују, дозволе трају предуго. Када се добије дозволе, какво изнанеђење, возило хитне помоћи се појавило пред црквом и опет изнело све оружје“, навела је Кернсова, преноси Епархија.
Епархија наводи да је реч о "веома опасној оптужби која криминализује Српску Православну Цркву и која се већ користи од стране неких косовских медија са циљем ширења верске и етничке мржње, што директно угрожава наше свештенство, монаштво и верске објекте“.
"Епархија рашко-призренска Српске православне цркве је својим деловањем и изјавама у последњих тридесет година, пре и после оружаног конфликта на Косову и Метохији, веома јасно била и остала против било каквог насиља, јер је оно супротно основним еванђелским принципима и мисији Цркве. Зато и овим поводом жели да поступи са пуном озбиљношћу и одговорношћу", каже се у саопштењу.
Епархија рашко-призренска инсистира да се оптужбе Алише Кернс хитно провере и тражи јавно од мисије Кфора при којој је била поменута британска јединица (Royal fusiliers) да јавности саопште да ли могу да потврде наводе британске посланице, јер је, како наводе, немогуће да британски војници Кфора имају те информације, а не саопште их својим надређеним структурама у команди Кфора.
”Уколико би се ове тврдње показале као истините, црквена лица за која се докаже да су евентуално умешана у злоупотребу објеката СПЦ и црквене службе за наводно преношење или складиштење оружја, сносиће најстроже црквене казне и неће моћи да наставе своју јавну службу. Међутим, у случају да Кфор не може да потврди истинитост ових тврдњи Епархија рашко-призренска тражиће преко британске амбасаде у Приштини извињење поменуте посланице због запаљиве и нетачне изјаве која има озбиљне последице”, истиче се у саопштењу.
Епархија рашко-призренска, напомиње се у саопштењу, не жели на било који начин да те тврдње Кернсове о СПЦ на Косову и Метохији остану на нивоу клевета и постану средство за наметање колективне кривице нашој Цркви, и зато оне што пре морају бити испитане и одговорни за евентуална кривична дела или ширење лажних информација јавно именовани, а јавност о свему буде обавештена, јер "поменуте оптужбе у противном представљају акт ширења верске нетрпељивости, и представљају директан позив за насиље против наше Цркве која је годинама изложена физичким нападима, разним клеветама и другим облицима дискриминације на Косову и Метохији".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.