Izvor: RTS, 04.Jul.2023, 17:33

Брнабић: Једина опција за одрживу будућност Србије је чланство у ЕУ

Премијерка Ана Брнабић изјавила је у Бриселу да је једина опција за одрживу и просперитетну будућност Србије да постане чланица Европске уније, истичући да је то главни стратешки приоритет Србије када је реч о спољној политици.
Брнабићева је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на панелу који је организовао Еурактив рекла да смо ми економски већ део Европске уније, а културолошки, географски и историјски смо део европског континента и европске породице нација. "На крају крајева, не мислим да имамо план Б", рекла је премијерка.

Она је навела да је 65 одсто директних страних инвестиција у Србији из ЕУ, као и да 65 до 70 одсто извоза Србије иде у земље Европске уније. Казала је да је то пут којим је Србија одлучила да иде, те да је то најбољи могући пут за њу. Брнабић је додала да Србија има отворена два од пет кластера, као и да се нада да ће до краја године бити отворен још један.
"Морам да кажем, пут је често битнији од саме дестинације. Промене које имплементирамо, како бисмо постали део ЕУ, уводимо на првом месту, јер су оне добре за наше грађане, економију и друштво", истакла је премијерка.
Навела је да је Европска унија најуспешнији мировни пројекат у историји човечанства.
"Уколико неко треба да буде део тог мировног процеса, то је свакако Балкан", рекла је Брнабић.
Нагласила је да је приступни процес веома комплексан и бирократски посао, као и да се сада говори о кластерима, а не о поглављима као раније.
"Ја више волим да причам о приступном процесу кроз три кључна стуба, а то су јавна управа, владавина права и економија", рекла је премијерка, поручивши да се реформисањем та три кључна стуба постиже реформисање земље и друштва.
Према њеним речима, Србија је највише напредовала када је реч о економији и навела да јавни дуг тренутно износи 51,4 одсто, да је незапосленост испод девет одсто, као и да ће буџетски дефицит највероватније бити 2,8 одсто. Истовремено, навела је да просечна плата у Србији полако сустиже стандард Европске уније.
"Посебно значајно увођење е-Управе"
Говорећи о јавној управи, Брнабићева је рекла да Србија "добро стоји" када је реч о транспарентности и ефикасности управе.
"Урадили смо много у последњих седам година, а посебно је значајно увођење е-Управе јер сада имамо владу која је у потпуности транспарентна и доступна грађанима 24 сата, седам дана у недељи, 365 дана у години, као и владу која се бори против корупције", поручила је премијерка и додала да има још ствари које треба урадити у тој области.
Говорећи о владавини права, навела је да је ту остало још доста реформи које треба спровести, међу којима су потпуна имплементација медијске стратегије, борба против корупција, људска права и права националних мањина.
"Морам да истакнем да смо оне реформе, које сам ја сматрала најкомплекснијим, у потпуности спровели. То је реформа правосуђа. Променили смо наш Устав, уз подршку Европске уније, Савета Европе и Венецијанске комисије, како бисмо били сигурни да је наше правосуђе у потпуности независно од било каквог политичког утицаја", рекла је премијерка Србије.
Како је навела, сада је на правосуђу да покаже да ради у интересу грађана и да је ефикасније него што је било у прошлости.
Два питања која стоје између Србије и њеног чланства у ЕУ
Нагласила је да постоје још два питања, која стоје између Србије и њеног чланства у Европској унији, а то су нормализација односа са Приштином и неувођење санкција Русији.
Говорећи о косовском проблему, премијерка је истакла да је то један од највећих изазова, који не зависи само од Србије.
"За танго је потребно двоје. Нажалост, у последња 24 месеца и посебно прошле године, имали смо константну тензију, провокације и нестабилност. Влада се, уз велику подршку председника Александра Вучића, труди да ситуација буде мирна и стабилна, колико год је то могуће", навела је Брнабић.
Према њеним речима, то су питања која увек "искоче" и извор су "константне фрустрације". "Али све у свему, ако желите да постанете део клуба, клубу је дозвољено да помери стативу. Можете да будете фрустрирани и незадовољни због тога, али ако желите да постанете део клуба, морате да поштујете његова правила", поручила је Брнабић.
Премијерка је започела данашњу посету Бриселу састанком са председником Европског савета Шарлом Мишелом с којим је, како је навела, разговарала о значају европских интеграција, очувању мира и стабилности на Западном Балкану и превазилажењу свих изазова на европском путу Србије. Брнабићева се састала и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и са комесаром Европске уније за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.