Izvor: RTS, 30.Jun.2023, 16:05

Бела Црква: И природне лепоте и праисторијска уметност

Потпуно јединствен драгуљ вршачког краја је Бела Црква. Мала варош са свега 5.000 становника и чак 7 језера, реком Нером и Загајичким брдима чини природну атракцију овог дела Јужног Баната.
Три века фантастичне историје и географско окружење са природним >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << лепотама Белу Цркву сврстава међу најлепше општине у Војводини. Седам језера постала су омиљено летовалиште домаћим и гостима из Румуније, па се у летњем периоду број становника ове лепе вароши утростручи.
“Они стари грађани и старији туристи који су некада долазили у Белу Цркву сећају се по касарни по ауто јединици. У данашњем тренутку белоцркванска језера су на првом месту, то је наш туристички бренд и највише инетерсовања постоји за њима”, каже Новица Јовановић из ТО Бела Црква.
“Гости су веома задовољни , било је оних гостију који нису за Белу Цркву чули уопште, али ево сада се враћају понекад и два пута у сезони”, наводи Бојана Јанкулов, угоститељ.
Осим језера, Бела Црква располаже природним потенцијалима који ће се тек развијати у туристичком смислу
“Оно што бих истакла су Загајичка брда, затим имамо најшири ток Дунава у нашој општини, имамо две планинске реке, два планинаска драгуља Неру и Караш , имамо излетишта која су у прошлости била ваздушне бање, оно што је наша срећа јесте да немамо великих загађивача у нашој општини, немамо неку индустрију која нам квари планове за Еко туризам што је и наш стратешки план за убудуће”, каже Виолета Симић, прдседница Општине Бела Црква.
Варош са најдужом карневалском историјом у земљи, где су тротоари асфалтирани давне 1840. године, а 5 година касније стигло прво улично осветљење, где је само 25 година након пуштања у промет прве пруге на свету, воз стигао и у јужни Банат . У којој је 1930. захваљујући вазухопловној школи било више авиона него аутомобила, и која је била дом за 2500 припадника руског војног кадетсеког корпуса током Октобарске револуције .
“Када ставите шестар на Белу Цркву и направите 150 километара кружних, живи близу 3 милиона људи - а где то имате и планине и језера и реке , дивну природу, пешчару и ову дивну културу- па у Белој Цркви, дођите“, поручује Милан Белобабић, туристички водич.
Европску славу Белој Цркви нису донела језера, већ Дупљајска колица - један од најзначајнијих археолошких налаза на територији Србије - археолошки предмет који представља ремек дело праисторијске уметности стар више од 3500 година, откривен на археолошком налазишту Дупљаја код Беле Цркве. Слика овог експоната из бронзаног доба налази се на свим српским возачким дозволама, не само због историјске вредности, већ због тога што имају савршено урађен точак.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.