Izvor: RTS, 28.Jun.2023, 16:28

Косовски завет: Српска православна црква и верници обележавају један од најзначајнијих празника - Видовдан

Српска  православна црква  обележава Видовдан, празник посвећен старозаветном пророку Светом Амосу и Св. Мученику кнезу Лазару . У прошлости овај дан је слављен као спомен на Косовски бој, а данас се празнује  у знак сећање на све наше сународнике и грађане  страдале >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у одбрани отаџбине. За Крушевљане који данас прослављају  дан града , Видовдан има посебан значај.
У дворској цркви кнеза Лазара подигнутој у средишту  града који кнез  одабра 1371. за своју престоницу,  српска војска причестила се уочи боја на Косову. У једну од најважнијих битака у историји нашег народа на Видовдан 1389., кренуло је десетак хиљада војника против вишеструко надмоћнијих отоманских снага. Иако у боју поражени кнез Лазар и његови јунаци остали су симбол борбе за слободу и наде у будућност, део тековина идеје Видовдана коју Крушевљани поносно негују.
"Косовски бој се са једне стране и у историјском контексту и времену завршио, али у духовном смислу он и даље траје. Срби су и даље на распећу, Срби су и даље на крсту, и ми се ево сабирамо сваке године овде у његовој задужбини, у славној цркви Лазарици, просећи од њега молитве и надахњујући се њиме да имамо непрестано ту свест да је земаљско за малена царство, а небеско увек и довека”, наглашава Жељко Марковић, старешина цркве Лазарице.
"Што се тиче самог боја на Косову, он је био једна прекретница у том неком традиционалном смислу да смо ми после боја на Косову почели да се ослањамо на традицију, на витештво, на част и на јунаштво које су показали наши преци у тој бици и које нас је одржало, заправо, кроз турско ропство", истиче Богдан Вучкчовић, историчар Народног музеја у Крушевцу.

 Историја сведочи да су Срби, и околни народи, на Видовдан често преживљавали разна искушења, тренутке од судбоносног значаја.

"1869. је донет Устав кнежевине Србије на Видовдан, 1878. је почела расправа о будућем статусу Србије на Берлинском конгресу, 1914. је ивршен атентат на надвојводу Франца Фердуинанда у Сарејеву, 1948. резолуција Информбироа", додаје историчар Вучковић.

Видовдан је Дан светлости, дан посвећен и старословенском божанству, светом Виду,  па оста записано, да се на овај дан и јасније види ко је вера, а ко не вера.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.