Izvor: RTS, 26.Jun.2023, 18:36

Пригожин први пут након повлачења: Циљ марша није био да свргнемо руско руководство

Оснивач приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин, први пут после окончања побуне у Русији, изјавио је да су његови борци марширали да би избегли "уништење" "Вагнера", а не како би збацили руско руководство.
Јевгениј Пригожин, у једнаестоминутном >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << аудио-снимку, који је објављен на званичном Телеграм каналу његове компаније "Конкорд", рекао је да "Вагнерова" побуна није била усмерена против руског председника Владимира Путина, већ да укаже на безбедносне проблеме на територији целе земље.

"Није циљ био да збацимо руско руководство", истакао је Пригожин, додајући да је главна намера марша била да се избегне уништење "Вагнера", као и да се позову на одговорност званичници који су, навео је, "својим непрофесионалним поступцима направили огроман број грешака".
"Друштво је то захтевало", нагласио је Пригожин, који није у поруци открио где се тренутно налази.
Заустављање "Вагнера" Према његовим речима, борци "Вагнера" су се зауставили када је постало јасно да ће много руске крви бити проливено, описујући да је конвој војних возила у том тренутку напредовао на путу ка Москви.
"На нашу одлуку да се повучемо утицала су два фактора – нисмо желели проливање руске крви и марширали смо да бисмо изразили наше незадовољство. Сматрамо да је протест био довољан", навео је Пригожин, истичући да ће "Вагнер" 1. јула престати да постоји.
Шеф "Вагнера", међутим, признао је да су борци "Вагнера" убили руске пилоте током побуне, рекавши да им је "жао што су морали да нападну авионе, али да су бомбама и ракетама гађали његове снаге".
"Пружена рука Лукашенка" Пригожин, такође, тврди да је упад бораца "Вагнер" у Русију био "мајсторски час" о томе како је Москва требало да нападне 24. фебруара прошле године Украјину и заузме Кијев, што се није десило.
Говорећи о условима споразума који је наводно склопљен да би побуна групе "Вагнер" била окончана, Пригожин објашњава да је група "категорички била против одлуке" да се  1. јула затвори и да ради у склопу Министарства одбране.
Пригожин, такође, каже да је белоруски председник Александар Лукашенко имао улогу у споразуму, истичући да је "пружио руку и понудио се да пронађе начине да 'Вагнер' настави свој рад легално", не износећи детаље договора. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.