Izvor: RTS, 26.Jun.2023, 13:10

Почињу пријемни испити на факултетима

Пријемни испити за упис на факултете почињу данас. Први уписни рок завршава се 13. јула, када ће бити објављена преостала места за септембарски уписни рок.
Пријемни испити у првом уписном року на факултетима Универзитета у Београду, почињу данас >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и трајаће до петка.

У првом уписном року на 31 факултет пријавило се укупно 18.088 кандидата, а највеће интересовање је за Факултет организационих наука (ФОН) са 2.308 пријављених кандидата, саопштио је Универзитет у Београду.
У односу на предвиђен број места, после ФОН-а највеће интересовање је на Стоматолошком, Архитектонском, Медицинском и Електротехничком факултету.
Кад је реч о студијским програмима, највеће интересовање је, као и прошле године, за психологију на Филозофском факултету - 547 кандидата за 116 места (4,71).
Најмање пријављених кандидата је на Факултету за физичку хемију, Физичком факултету и Техничком факултету у Бору.
“Пријемни испити почињу у понедељак и трају до петка. Управа Универзитета је у сарадњи са МУП-ом деловала превентивно како би пријемни испити били организовани на најбезбеднији могући начин", истакао је проректор за наставу Универзитета у Београду проф. др Дејан Филиповић.
Објаснио је да се данас одржавају пријемни испити на 13 факултета, од чега седам факултета има пријемни само тог дана: Архитектонски, Саобраћајни, Факултет политичких наука, Економски, Биолошки, Географски и Хемијски.
На још шест факултета, у зависности од студијског програма или предмета који се полажу, данас почињу пријемни испити: Филозофски, ЕТФ, Рударско-геолошки факултет, Учитељски, Физички факултет и Пољопривредни.
“Порука кандидатима је да на пријемни дођу одморни и да буду сигурни у себе. Ово је први озбиљнији тест у њиховој каријери и треме мора да буде, али нека буде под контролом. У зависности од врсте пријемног испита, увек саветујем да се прочитају сва питања или задаци и да се крене од задатака тј. питања која кандидат зна, а да се за крај оставе најтежи задаци. На неким испитима нема увек довољно времена или има негативних бодова, па је зато важно добро стартовати са пријемним. Срећно свим кандидатима и желим им да упишу жељени факултет.” поручио је Филиповић.
Програм менторства за будуће бруцоше Студентске организације су организовеле програм менторства за будуће бруцоше.
Маргарета Смиљанић, председница Студентске конференције универзитета Србије каже да ти програми олакшавају студентима да се у новој средини сретну са новим стварима и да се што боље прилагоде за полагање пријемних испита, што је за њих један од највећих изазова са којим се сусрећу до сада.
Надлежни апелују да се уписују искључиво акредитовани програми.
Списак акредитованих установа и програма налази се на сајту Националног акредитационог тела у Водичу за студенте.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.