Izvor: RTS, 25.Jun.2023, 20:11

Затворена биралишта у Грчкој, према анкетама Мицотакис убедљиво води

Биралишта у Грчкој затворена су у 19 часова, а излазне анкете показују да су лидер Нове демократије Кирјакос Мицотакис и његова конзервативна Нова демократија победили левичарску странку Сириза Алексиса Ципраса и обезбедили већину у парламенту.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Грчка конзервативна партија Нова демократија однела је убедљиву победу на другим изборима у земљи за пет недеља, показују званичне пројекције. Мицотакис је тако добио довољно посланичких места за формирање владе и други четворогодишњи мандат.

Према анкетама, странка Кирјакоса Мицотакиса освојиће 40,5 одсто гласова, а његов главни ривал, левичарска партија Сириза, претрпела је тежак пораз, освојивши нешто мање од 18 одсто. Сириза је, показују анкете, добила мањи број гласова, него на изборима у мају, када је добила 20 одсто подршке.
Како преноси Ројтерс, Мицотакис је изјавио да је грчки народ његовој партији дао мандат да настави са реформама.
"Остаћу веран својој националној дужности и нећу толерисати ароганцију или уображено понашање", поручио је Мицотакис.
Мицотакис је нагласио да су гласачи одбацили "лажи и токсичну атмосферу која је поделила друштво" и обећао да ће бити премијер "свих Грка".
Пројекције показују да ће Мицотакисова партија моћи да формира стабилну владу захваљујући промени изборног закона који победничкој странци даје бонус места. Мицотакиса је након првог круга од формирања Владе делило пет мандата од 300, колико посланика има скупштина у Грчкој.
Предвиђа се да ће осам партија премашити праг од три одсто за улазак у парламент. Број партија које уђу у скупштину утицаће на то колико ће места имати победник.
На изборима мају, Нова демократија актуелног грчког премијера Кирјакоса Мицотакиса освојила је скоро 41 одсто гласова, другопласирана Сириза нешто преко 20, док је социјалистички ПАСОК на 11,46 одсто. Након првог круга избора, Мицотакис је својим присталицама поручио да верује да је добио "јасан мандат". Лидер Сиризе Алексис Ципрас честитао му је победу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.