Izvor: RTS, 23.Jun.2023, 22:41

ФСБ затвара круг, поступак против Пригожина због наводне побуне

Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) покренула је поступак против шефа приватне војне компаније “Вагнер“ Јевгенија Пригожина због наводне побуне, саопштио је Национални антитерористички комитет Русије (НАЦ). Изјаве и поступци оснивача “Вагнера“ Јевгенија >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Пригожина су позиви на почетак оружаног грађанског сукоба на територији Руске Федерације, саопштио је Центар за односе са јавношћу ФСБ-а.
Како преноси Ројтерс, шеф руских паравојних јединица “Вагнер“ Јевгениј Пригожин оптужио је у петак руску војску да “уништава“ његове борце, не образлажући у потпуности оптужбу и обећао да ће зауставити “зло“ војног врха.

Руско Министарство одбране је издало саопштење у којем се наводи да Пригожинове оптужбе "нису тачне и представљају информативну провокацију".
Пригожин је рекао да се детаљи онога што се догодило тек појављују, али је додао да је “министар одбране стигао специјално у Ростов да изврши операцију уништавања Вагнера“.
Додаје да то није позив на “војни удар“
Известија преноси да је после Пригожинових изјава покренут поступак у Националном антитерористичком комитету (НАЦ).
Како НАЦ наводи, "изјаве које су дистрибуиране у име Пригожина немају никакву основу".
“У вези са овим изјавама, ФСБ Русије је покренуо кривични поступак због позивања на оружану побуну. Захтевамо да се одмах обуставе незаконите радње“, саопштио је НАЦ.
ФСБ: Изјаве Пригожина позив на почетак грађанског сукоба Изјаве и поступци оснивача “Вагнера“ Јевгенија Пригожина у ствари су позиви на почетак оружаног грађанског сукоба на територији Руске Федерације, саопштио је Центар за односе са јавношћу ФСБ-а, наводи Известија.
У саопштењу се наводи да Оружане снаге Руске Федерације настављају да извршавају борбене задатке на линији контакта са Оружаним снагама Украјине у зони специјалне операције.
Центар за односе са јавношћу ФСБ-а је позвао запослене у “Вагнеру“ “да не праве грешке, да не извршавају злочиначка и издајничка наређења Пригожина, као и да предузму мере за његово притварање“.
Суровикин борцима “Вагнера“: Вратите се у базе Заменик команданта руских трупа у Украјини генерал Сергеј Суровикин позвао је у петак борце “Вагнера“ да одустану од супротстављања војном руководству и врате се у базе, преноси Ројтерс.
“Позивам вас да престанете. Непријатељ само чека погоршање унутрашње политичке ситуације у нашој земљи“, рекао је Суровикин у видео поруци објављеној на Телеграму.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.