Izvor: RTS, 18.Jun.2023, 12:10

Климатолог Ђурђевић: Атмосфера топлија, кише постале интензивније - улазимо у врело лето

Србија се све чешће суочава са обилним падавинама. Стручњаци упозоравају да ће због климатских промена кише бити све обилније. Атмосфера је топлија и има више водене паре, па је и очекивана већа количина падавина, каже климатолог Владимир Ђурђевић. Објашњава - >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << како у наредном периоду спречити катастрофе због изливања река и шта смо о томе научили из досадашњих поплава.
Проф. др Владимир Ђурђевић каже за РТС да су кише постале интензивније, да за краће време добијамо веће количине падавина, од 30 или 40 литара по метру квадратном, те да су то оне падавине на које упозорава Хидрометеоролошки завод.

"Таквих дана сада има у просеку двоструко више него што је било раније у неким крајевима, чак и више од тога. Тако да чешће добијамо интензивне падавине које су потенцијални ризик од поплава и због тога се једноставно и поплаве дешавају“, рекао је климатолог Ђурђевић.
Према његовим речима, физички разлог за то је што је атмосфера топлија, јер у топлијој атмосфери може да има седам одсто више водене паре.
"Капацитет атмосфере да понесе водену пару се повећава порастом температуре. Топлија атмосфера, више водене паре и онда је за очекивати да ћете имати веће количине падавина, а са друге стране и да ће се те падавине дешавати за краће време", објаснио је климатолог.
Често се дешава и то да временски системи који доносе кишу остају дуже изнад нашег простора, каже Ђурђевић и додаје да онда имамо неколико дана за редом са екстремним падавинама.
Упозорава да ће због свега тога бити све више проблема и у будућности.
Планета толија за један степен "Тренутно је планета у просеку топлија за један степен. И тај обим промене видећемо у наредних 30 година. У најбољем случају, чак и ако се испуне сви међународни договори и ако се испуне све конвенције, ми ћемо до 2050. године вероватно видети загревање од још једног степена. Тако да у наредних 30 година видећемо још убрзанију промену климе“, рекао је Ђурђевић.
Како би се избегли проблеми, потребно је да се сви прилагодимо климатским променама, односно да се реорганизујемо, реформишемо, да би постали мање рањиви на овакве ситуације, рекао је Ђурђевић.
"Једноставно живимо у клими која је ризичнија и која потенцијално може да нанесе веће штете. И у том смислу ми требамо да смањимо све те ризике на разне начине“, указао је климатолог.
"То што су некад биле 100-годишње кише, сада постају 10-годишње, тако да ствари које су се пре врло ретко дешавале, сад се дешавају чешће и због је потребан одговор“, навео је Ђурђевић.
На нивоу државе, каже, потребно је донети планове за прилагођавање на климатске промене, који би требало да уђу у законске регулативе, у разне уредбе, правилнике, једноставно шта год да се гради или да се реконструише, требало би да се гради и реконструише по тим новим правилима.
"И та правила требају да укључе не само екстремне падавине, него и падавине из будућности које ће бити још екстремније. Тако да, та планска регулатива треба да буде врло јасна“, рекао је Ђурђевић.
"Самоуправе могу да доносе сличне планове да виде које су критичне тачке, обично људи на локалу боље знају које су приоритети, на шта треба да се фокусирамо“, навео је Ђурђевић.
Веома важно је, истиче, праћење временске прогнозе, тако да грађани који живе у критичним областима, на неки начин да буду у позорности.
"Значи да се прати временска прогноза, упозорења, медији треба да о томе извештавају одговорно, јер тако треба да се користе информације које су најрелевантније, а то су информације Хидрометеоролошког завода и Сектора за ванредне ситуације“, рекао је Ђурђевић.
Од среде топлије Оно што је добра вест, падавине престају, од среде се очекују топлије температуре и лето нам стиже.
"Вероватно, већ у среду, четвртак, можемо да очекујемо температуре преко 35 степени у земљи. И сад је то опет мало парадоксално, али је последица климе. Значи имали смо овај хладан период, имали смо пуно падавина, поплава. Сад ћемо ићи дан по дан у то врело лето", рекао је Ђурђевић.
После ове среде, четвртка, каже, имаћемо можда опет мало захлађење. 
"Дугорочна прогноза целог лета каже нам, нажалост, оно што је чињеница већ годинама уназад  - то је да су лета код нас топлија од просека и да треба очекивати појаву тропских таласа. Можда овог лета неће бити толико као прошле године и можда неће бити баш тако високе температуре. Али изузетно топло време, које је значајно топлије од неких лета из прошлости, од пре тридесетак година, је сигурно нешто што нас очекује", навео је Ђурђевић.
"Имаћемо једно топло лето, опет је питање колико ће бити тропских таласа, колико ће бити високе температуре. Дугорочна прогноза је таква да не можемо никад прецизно да кажемо, можемо да причамо о вероватноћама, шансама, колико ће температура да буде изнад просека", каже Ђурђевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.