Izvor: RTS, 13.Jun.2023, 18:52

Именован нови шеф Еулекса на КиМ - мисију ће предводити генерал-мајор Пјетро Барбана

Савет ЕУ именовао је Ђованија Пјетра Барбана за новог шефа мисије Еулекса на Косову и Метохији.
Пјетро Барбано ће на тој функцији заменити Ларса Гунара Вигемарка од 26. јуна 2023. до 14. јуна 2025. године, саопштио је Савет ЕУ.
Барбано је генерал-мајор >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << италијанских карабињера и садашњи директор Центра за стабилност за полицијске јединице у Вићенци у Италији.
Одлуку о именовању Барбана донеле су земље чланице ЕУ у Комитету за политику и безбедност (ПСЦ). 
Савет је недавно продужио мандат Еулекса до 14. јуна 2025. године и одлучио да мисија пружа и помоћ органима за спровођење закона на КиМ у развијању њихових капацитета за размену информација са регионалним и међународним партнерима у области правне помоц́и и сарадње у кривичним предметима.         
Мисија Еулекса на КиМ покренута је 2008. године као највец́а цивилна мисија у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ.  Мисија ради у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.