Izvor: RTS, 09.Jun.2023, 11:15

Од хигијене до процента ражи – хлеб који једемо, под лупом инспектора

Три хиљаде инспектора у пекарама и другим прехрамбреним објектима контролише квалитет хлеба и пецива, рекао је у Јутарњем програму РТС-а Ненад Вујовић из Министарства пољопривреде. Истиче да су ризични објекти под посебним надзором и да строго анализирају хигијену, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << а проверавају и киоске хране око школа.
Инспекција Министарства пољопривреде је, према досадашњем искуству потрошача, најревноснија – свакодневно се контролишу пекаре, продавнице прехрамбене робе и сви који учествују у ланцу исхране.

Ненад Вујовић из Министарства пољопривреде рекао је за РТС да од врсте службе зависи шта се све контролише у пекари, наводећи да контроле могу да буду редовне, планиране, ванредне, као и по пријавама потрошача.
"Свака контрола захтева налог. Ако је контрола, на пример, редовна, то подразумева рендгенски снимак хигијене на првом месту и документације која се води. Ту наилазимо на више проблема“, каже Вујовић.
Колико има инспектора Према његовим речима, Министарство пољопривреде има око три хиљаде инспектора и у протеклом периоду су запослили више њих.
"Ресурси у Београду су реални, према могућностима. Тај број користимо, са једним озбиљним алатом, као што је процена ризика, да изаберемо објекте који су сумњиви“, наводи Вујовић.
Говорећи о контроли киоска и објеката који услужно продају пецива код школа, Вујовић објашњава да су и они под надзором Министарства. 
"Мало је другачији приступ контроли. Пратимо документацију, следљивост робе. И тај хладни ланац, када је реч о смрзнутом пециву, треба да обезбеди услове – сачувано, испечено и понуђено ђацима или обичним потрошачима. Исто важи и за месо", наводи Вујовић.
Шта не сме да се нађе у хлебу Наглашава да су контроле, када је реч о хигијени, врло ригорозне, али и да проверавају, на пример, колики је проценат ражи у ражаном хлебу.
"Контаминенти, хемија и микробиологија, строго, не смеју да се нађу у хлебу и пециву. Трагамо и за тим зашто се тако нешто десило. Ти објекти су под посебним надзором. Имамо и таквих случајева“, прича Вујовић.
Говорећи о бесквасном хлебу који се све више купује, Вујовић каже да се за његову проверу користи посебна и стара технологија.
"Не ставља се стандардни квасац у хлеб. Изазива се врење преко масе и процес траје дуже. Хлеб је специфичног мириса, као и корица. Људи га воле и зато је скупљи", указује Вујовић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.