Izvor: RTS, 06.Jun.2023, 21:47

Вучић после састанка са Лајчаком и Ескобаром: Пуна посвећеност процесу дијалога са Приштином, кључни захтев безбедност

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са Лајчаком и Ескобаром о актуелној ситуацији на северу Косова и Метохије. Вучић је поновио пуну посвећеност Србије процесу дијалога са Приштином, постизању компромисних и одрживих решења у корист бољег живота >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и односа између Срба и Албанаца, а као кључни захтев подвукао безбедност нашег народа на КиМ. 
Председник Србије Александар Вучић састао се са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком и замеником помоћника америчког државног секретара и специјалним изаслаником Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријелом Ескобаром. 

На састанку је размотрена актуелна ситуација на северу Косова и Метохије, начини за смањење напетости на терену, примена до сада постигнутих споразума и могућности за напредак дијалога који се води уз посредовање ЕУ, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Србије.
Председник Вучић је поновио пуну посвећеност Србије процесу дијалога са Приштином, постизању компромисних и одрживих решења у корист бољег живота и односа између Срба и Албанаца, а као кључни захтев подвукао безбедност нашег народа на Косову и Метохији. 
Председник Србије је поновио и инсистирање на потпуном спровођењу договорених и потписаних споразума из Брисела, на првом месту формирање Заједнице српских општина, и позвао међународну заједницу да се више ангажује са Приштином у том правцу. 
Представници ЕУ и САД поновили су заједнички захтев за хитним заустављањем напетости и насиља на терену, организацију нових избора уз учешће косовских Срба и повратак дијалогу о нормализацији, наводи се у саопштењу. 
Обе стране су се сагласиле да су деескалација и повратак дијалогу неопходни како због бољег живота свих грађана и напретка на путу евроинтеграција тако и због стабилности целог региона.
Састанку су присуствовали и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре и амбасадор Сједињених Америчких Држава Кристофер Хил.
Претходно су Лајчак и Ескобар посетили Приштину где су синоћ о ситуацији на КиМ разговарали са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.