Izvor: RTS, 04.Jun.2023, 15:58

Билчик и Немец: Сви смо забринути због ситуације на КиМ, Срби да се врате у институције

У дводневној посети Београду боравили су известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик и члан делегације Одбора за стабилизацију и придруживање Европској унији Матјаж Немец. О актуелним питањима делегација из Брисела разговарала је с председницом >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Владе, председником Скупштине и опозиционим лидерима. За РТС су говорили о томе с каквим утисцима се враћају у Брисел.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен објавила је план у четири тачке за приближавање Западног Балкана Европској унији. Да ли је то најава конкретнијих корака Европске комисије?

Билчик: Европска унија рачуна на Србију и време је да се подухвати правих, озбиљних мера да би се померио процес приступања. Спремни смо да понудимо више на путу ка Унији и надамо се да су наши партнери то разумели.
Стратешки циљ Србије је чланство у Европској унији. Шта у овом моменту одређује динамику процеса придруживања?
Немец: Десило се много тога од рата Украјини. Суочавамо се с новим изазовима, али и новим могућностима тешње сарадње са Владом у Србији. То је за Србију прилика да се придружи европској породици, јер Србија јесте европска земља.
Узнемирујуће слике стижу с Косова и Метохије претходних дана, како оцењујете безбедносну ситуацију на северу покрајине?
Билчик: Забринути смо сви у Европској унији. Жозеп Борељ и земље чланице су издале јасно саопштење. Основна порука је деескалација, не можемо да имамо насиље, не можемо да имамо нападе, Кфор, НАТО и Еулекс су на Косову да би помогли свима. Ако се ситуација погорша, одговорност је на обе стране, а посебна, велика одговорност на властима у Приштини. Безбедносне снаге у Приштини морају да се повуку и да се направи простор за дијалог, за организовање нових избора. Надам се да ће се Срби вратити у институције. Наравно, потребан нам је план за Заједницу српских општина.
Жозеп Борељ каже неће одустати од разговора Београда и Приштине. Где ви видите решење, да ли су то нови избори?
Немец: Суочени смо с новом ситуацијом, моје мишљење је да морамо да имамо нове изборе на северу Косова. Бирачи треба да изађу и гласају. Потребно је да се обе стране ангажују. Имамо споразум који води напред, то су важна питања за цео регион.
Од 2019. посредовали сте у разговору власти и опозиције о изборним условима у два циклуса. У оквиру нове рунде, од почетка године, већ сте други пут у Србији. Разговарали сте са премијерком, председником Скупштине и опозиционим лидерима. Које су ваше препоруке?
Билчик: Дошли смо у Београд у веома тешком тренутку, наша посета је почела у школи "Владислав Рибникар", одали смо пошту настрадалима. Имали смо намеру да одржимо пуну рунду парламентарног дијалога са свим политичким странкама. Због околности одлучили смо да са свим заинтересованим политичким странкама разговарамо, да боље схватимо шта се десило, да схватимо и емоцију и бес и фрустрације. На крају, одлучили смо да одложимо следећу рунду. Европски парламент је вољан да допринесе. Верујем да смо помогли да се опозиција врати у институције. Скупштина је та која треба да представља народ, која треба да дâ одговоре на све захтеве оних који се окупљају. Ти одговори не треба да се заснивају на нападу већ на решењима.
Опозиција захтеве износи на протестима. У међувремену, председник Вучић позива на дијалог. Може ли се до договора?
Немец: Када смо разговарали са опозицијом, схватили смо да је Европски парламент већ усвојио у резолуцији велики део захтева грађана овде у Србији. Морате да имате снагу да схватите како да различите делове друштва приближите. Има ствари које су неприхватљиве, председник Републике мора у пуној мери да се ангажује да се дијалог настави на највишем нивоу, кључна је улога председника Републике.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.