Izvor: RTS, 04.Jun.2023, 09:25

Захваљујући једном "да", на Војно-медицинској академији спасена су четири живота

Захваљујући племенитом подухвату породице чији је члан преминуо, спасени су животи четири пацијента. Проф. др Дарко Мирковић са Војно-медицинске академије рекао је за РТС да су пацијентима трансплантирани срце, јетра и два бубрега.
На Војно-медицинској >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << академији се трансплантације јетре обављају од 2005. године. Проф. др Дарко Мирковић рекао је за РТС да на ВМА постоји стручни тим за трансплантацију јетре и од живог и од кадаверичног даваоца.
"Практично од 2005. 44 трансплантације урађене са добрим резултатима и надамо се, ево сад, овај период пост-ковида, да имамо нове услове, боље услове да се тај програм интензивира и на срећу пацијената, практично, трансплантирамо, лечимо пацијенте који су тренутно на листи чекања", рекао је професор Митровић.
Говорећи о трансплантацији више органа, професор је навео да је, захваљујући једном племенитом подухвату породице чији је члан преминуо, урађена експлантација срца, два бубрега и јетре, чиме је спасен живот четири пацијента.
Поручио је да је неопходно да се повећа свест грађана о трансплантацији како би се повећао број донора и да се мора радити на психолошком и етичком аспекту трансплантације.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.