Izvor: RTS, 24.Maj.2023, 17:11

Чувари језика и традиције: Како живе Срби у Румунији

У Румунији према последњем попису живи око 12 хиљада Срба. Највећа српска општина је Свиница са око хиљаду становника. Долазак каравана са југа Србије био је прави празник за ове људе који вековима чувају српски језик и традицију. Осећај припадности и заједништва >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је изузетно важан јер млади људи све мање говоре српски језик.
 
Срцем и погледом усмереним ка другој обали Дунава ка својој матици вековима живе Срби у месту Свиница највећој српској општини у Румунији. Сваки сусрет са сународницима из Србије за њих је прави празник.
“Ја бих хтео да се дружимо више са нашом браћом из Србије да научимо једни од других”, наводи Никола Куртић, Председник општине Свиница.
“Најбитније је то да говоримо једним језиком да имамо једну културу, исту веру и да треба једни друге да подржавамо и да на тај начин чувамо нашу баштину и наше српство”, истиче Горан Јовић, Председник клуба Јустинијана Прима.
У Свиници живи нешто мање од хиљаду Срба. До 2008. углавном су радили у руднику који је сада затворен. Млади људи после завршетка основне школе образовање настављају у Темишвару, а већина углавном не зна српски језик.
“Причамо један стари српски језик и ми га одржавамо. Ови млади што путују у Темишвар и друге градове већ не говоре тако српски увек, али ми што живимо овде у Свиници говоримо српски у кући, свака кућа”, каже Милка Балаћ, из општине Свиница.
Срби у Свиници имају подршку наше државе, а после ове посете продубиће се сарадња са општинама на југу Србије.
“Оно што је идеја свих нас, па и Беле Паланке, Трговишта, Лесковца, Лебана, је да ширимо ту сарадању да се побратимимо да направимо неки вид сарадње са нашим привредницима, све у циљу бољег живота наших грађана”, каже Горан Миљковић, Председник општине Бела Паланка.
“Још веће задовољство је мени из Трговишта јер сам чуо од председника општине Николе да је добар део становништва одавде пореклом са југа Србије”, закључује Ненад Крстић, Председник општине Трговиште.
У Румунији живи 12 хиљада Срба. Њихов број се стално смањује. Да би Срби и даље чували своје име, традицију, језик, своју духовну вертикалу, овакве посете су изузетно важне, јер је осећај заједништва и припадности незаменљив.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.