Izvor: RTS, 24.Maj.2023, 12:56

Манастир Тумане – у недељу пресвлачење моштију Светог Зосима, дан када сви постају једно

У недељу, 28. маја, у манастиру Тумане биће одржано пресвлачење моштију Светог Зосима. Верници се окупе, то није обичан дан, то је тренутак када сви постају једно, рекао је отац Зосим за РТС. Дешавају се исцељења не само православних верника већ и људи друге вере. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Манастиру Тумане враћа се свако ко је тамо био бар једном. Скривено место у подножју Голубачких планина које одише миром и спокојем, природном лепотом, вековима је сведок вере једног народа. Манастир Тумане налази се 120 километара од Београда и девет километра од Голупца, у подножју Голубачких планина, окружен шумом на левој обали Туманске реке, што самој светињи даје посебну лепоту.

Реч је о једном од најпосећенијих манастира на простору Србије. Први сачувани записи о манастиру су из 16. века, а основан је у време пре Косовског боја, као и многе задужбине Моравске Србије. Подигао га је Милош Обилић у време кнеза Лазара. У недељу, 28. маја, у манастиру Тумане биће одржано пресвлачење моштију Светог Зосима. 
Отац Зосим из манастира Тумане рекао је гостујући у Јутарњем програму да је то манастир који посећује највећи број верника, који свакодневно пристижу.
Према његовим речима, Тумане је драг људима, а ко једанпут дође у манастир, постаје Туманац. Напомиње да поред Светог Зосима, ту су мошти Светог Јакова, који је канонизован пре нешто мање од 10 година.
Говорећи о чудесним излечењима која су се догађала након посете манастиру, отац Зосим је рекао да се дешавају исцељења не само православних верника већ и људи друге вере.
"Људи долазе са својом муком, болесни, са неслогом у породици или несрећом и мисле да је то проблем с којим не могу сами да се изборе", каже отац Зосим напомињући како су велике гужве на улазу у манастир и како сви стоје у реду, чекају и моле се.
Додао је да је најбитније да се нађемо у молитви једног Господа јер када је ту "сноп, тешко га је сломити".
Посебна радост за њега је када су долазили брачни парови који нису имали деце и уз молитву су добијали децу.
Пресвлачење моштију Светог Зосима, које ће се обавити у недељу, постала је већ традицаја, обавља се прве недеље по Спасовдану, тада долази река народа. Према неким проценама, буде око 25.000 посетилаца, а сваке године има све више и више верника.
"Верници се окупе, то није обичан дан, то је тренутак када сви постају једно", напоменуо је отац Зосим.
Како је рекао, тренутно је проблем што нема конфигурацију да би народ могао сам себи да обезбеди конак. "Одлучили смо да подигнемо повећи конак. Све што се може видети, то је народ подигао, биће 120 соба, на врху ће бити библиотека, плус две сале за предавање", објаснио је отац Зосим.
За име манастира везано је неколико предања која помињу Милоша Обилића, прослављеног косовског јунака. Милош је рођен у оближњем селу Кобиље, а имао је дворац у суседном селу Двориште.
Приликом одласка у лов, нехотице је ранио испосника Зосима Синаита, који је пребивао у оближњој пећини. Када га је понео видару на лечење, пустињак му рече "Ту мани" тј. нема лека – пусти да ту умрем. Да окаје грех, Милош подиже задужбину – манастир у који положи Зосимове мошти.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.