Izvor: RTS, 23.Maj.2023, 16:31

Највећи квартални спољнотрговински суфицит привреде Шумадије и Поморавља у последњој деценији

Спољнотрговински суфицит Шумадијског и Поморавског округа за прва три месеца, износи 137,5 милиона евра. То је најбољи квартални салдо постигнут у последњој деценији. Извоз из Шумадије и Поморавља тежак је 472 милиона евра, а више од трећине остварили су привредници >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << из Крагујевца.
До пре десет година у минусу, данас регион са највећим спољнотрговинским суфицитом у земљи. Шинска, одбрамбена, ауто и индустрија намештаја, стубови су на којима лежи шумадијско-поморавска привреда. И док је производња аутомобила на стенд бају, извоз намештаја расте. Лидер у југоисточној Европи, "Форма Идеале", запошљава око 2.000 људи, шири производњу, извози у више од 80 земаља.
“85 посто производње, наше производње која се налази у Крагујевцу и у Мајданпеку, се пласира кроз извоз. Ако поредимо да је 2022. године извоз намештаја од дрвета износио 534 милиона долара. Учешће компаније Форма Идеале у укупном извозу је било нешто мање од 20 одсто”, каже Александар Ружесковић, из компаније Форма Идеале.
Привредни ДНК, резултат је страних инвестиција, улагања, развоја и иновација домаћих компанија. Од укупног извоза оствареног у прва три месеца ове године, чак 82 одсто производа пласирано је на тржиште Европске уније.
“И оно што је изузетно значајно у првом кварталу, а то је да смо остварили спољнотрговински суфицити и појединачно са индустријски најразвијенијим земљама света, као што су рецимо Сједињене Америчке Државе, Немачка, Италија, Француска”, истиче Предраг Лучић, директор РПК Шумадијског и Поморавског управног округа.
У тржишној утакмици најбољи играчи долазе и из сектора производње проводника и каблова, цеви и црева од пластичних маса, ауто-компоненташи. Привредни портфолио Шумадије и Поморавља мапирао је те округе на инвестиционим картама светских гиганата.
“У последње време доминирају производи виших фаза прераде, да кажем високософистицирани производи, који у великој мери доприносе бољитку на страни извоза односно већој позицији на страни извоза, самим тим и већој конкурентности наше привреде”, каже проф. др Петар Веселиновић, економиста.
Још бољи резултати очекују се наредне године. Економисти се уздају у то да ће почетак производње електричног аутомобила повући ногу да ауто-индустрија поново буде број један у укупном извозу Србије. Уз то, нове фабрике и реинвестирања страних компанија допринеће да победа та два округа на домаћем терену буде убедљивија.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.