Izvor: RTS, 19.Maj.2023, 21:36

Око: Како закон каже, или срце

У Србији на трансплантацију бубрега, јетре, срца, плућа, рожњаче чека више од 2.000 грађана, и деце и одраслих. Проф. др Светозар Путник, директор Клинике за кардиохирургију УКЦС рекао је у емисији "Око" да на трансплатацију срца у овом тренутку чека 37 пацијената, али >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да се тај број мења из дана у дан. Др Саша Кнежевић, анестезиолог и координатор за трансплантацију УЦ УКЦС наводи да један потенцијални донор може да спаси пет до осам живота, зависи од од квалитета, животне доби. Проф. Звонко Магић, председник Националног комитета за биоетику Комисије за сарадњу са УНЕСКОМ каже да људи морају да схвате да трансплатација није хируршка интервенција да се побољша неко стање или ситуација већ да је то интервенција која спасава људски живот. Лидија Стојановић из Београда која живи са трансплантираном јетром већ пет и по година наводи за РТС да данас не би била жива, да није било непознате донорке, и породице донорке која је дала сагласност.
Иако је од почетка ове године урађено више трансплантација него у претходне три заједно, и даље немамо довољно донора. И даље наши грађани, у тренутку када могу да одлуче и кажу ДА, и тако утичу на спасавање и продужетак пет и више живота, чешће кажу НЕ.

Стојановић: Данас не бих била жива да није било непознате донорке Лидија Стојановић, девојка која живи са трансплантираном јетром наводи за РТС да данас не би била жива, да није било непознате донорке, и породице донорке која је дала сагласност.
"Пре пет и по година ја сам добила позив. Моја тачка на живот се претворила у зарез, захваљујући једном да. И надам се да ће тога ДА бити све више у времену које долази", наводи Стојановићева.
Лидија, данас, пет и по година након трансплантације, живи сасвим нормалан живот. Ради, путује...
"И ја се данас пет и по година касније, осећам одлично, захваљујући свом донору, живим сасвим нормалан живот и јако сам срећна кад видим да су се обавиле неке трансплантације јер знам шта то значи пацијентима који чекају и знам да је то њихово боље сутра. Ја сам захвална што сам добила прилику да живим један нови живот и што ево данас имам част да причам о томе колико је важно даривање органа", наводи Стојановићева.
Кнежевић: Један потенцијални донор може да спаси пет до осам живота Др Саша Кнежевић, анестезиолог и координатор за трансплантацију УЦ УКЦС наводи да један потенцијални донор може да спаси пет до осам живота, зависи од квалитета, животне доби.
"Нажалост, немамо довољно тог ДА. Радим у шоку где имамо велику смртност, имамо тешке повреде централног нервног система, тешке повреде главе и спонтана крварења, и највећи број пацијената који могу бити донори долазе испред те патологије, испред јединице интензивног лечења. Ми за те пацијенте учинимо све што нам је на располагању, али некада нас болест и природа болести и повреде победи и онда смо немоћни", каже Кнежевић.
Када изгубимо тог једног пацијента, додаје он, ми се трудимо да се боримо за друге пацијенте којима је потребна помоћ.
"Којима су потребни органи када су исцрпљени сви модови и видови лечења, када је неопходна трансплантација органа, а органи се не могу ни направити ни створити и некада су једини лек. Један потенцијални донор може да спаси пет до осам живота, зависи од квалитета, од животне доби", каже Кнежевић.
Ми смо, додаје он, пре пет година били на неком европском просеку, а сада смо пали на европско дно трансплантационе медицине, а то је велики пораз за нас.
Указује да је број пацијената који чекају на трансплантацију променљив и да се на листама чекања налазе и деца.
Путник: На трансплантацију срца у овом тренутку чека 37 пацијената Проф. др Светозар Путник, директор Клинике за кардиохирургију УКЦС да на трансплантацију срца у овом тренутку чека 37 пацијената.
"Али тај број је сигурно већи, то је динамичан податак, тај број се мења из дана у дан. Нажалост, имамо људе које изгубимо, са друге стране прилив болесника. Код нас на одељењу сад леже три пацијента који су у протоколи испитивања за трансплантацију срца", наводи др Путник.
Указује да ми живимо у епидемији срчане инсуфицијенције – срчане слабости када срце из разноразних разлога попушта и пропада од физичке неактивности, лоше исхране, гојазности, разних урођених и стечених здравствених проблема.
Магић: Трансплантација спасава живот Проф. Звонко Магић, председник Националног комитета за биоетику Комисије за сарадњу са Унеском Републике Србије, каже да људи морају да схвате да трансплантација није хируршка интервенција да се побољша неко стање или ситуација већ да је то интервенција која спасава људски живот.
"А право на живот и право на лечење је основно људско право. Ми афирмишући и промовишући трансплантацију и давање људских органа, у ствари приближавамо људе оним њиховим људским правима", наводи Магић.
Целу емисију "Око" можете погледати у видеу на почетку текста

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.